L'Ajuntament de Berga ha decidit decidit traslladar d´ubicació la Fira Ambsense d'al·lèrgies i intoleràncies alimentàries, que s´havia de fer al passeig de la Pau i que finalment es farà al Pavelló vell de Berga (carrer Guillem de Berguedà, s/n). La raó: les previsions de fortes pluges per aquest dissabte 18 de juny.

Malgrat això les activitats i els horaris de les diferents xerrades es mantindran totes tal i com estaven previstes. En aquest sentit, el regidor de Promoció Econòmica, Francesc Ribera, ha convidat a tothom a seguir participant de l´esdeveniment. «Hem valorat la situació i tenint en compte la implicació de totes les persones i entitats que estan treballant en aquesta i tot el què suposa la organització de l´Ambsense hem prioritzat poder-ne mantenir la data i traslladar-la d´ubicació i poder així també assegurar que la Fira es podrà desenvolupar amb garanties».

Una fira pionera

Divulgar tot allò relacionat amb les intoleràncies alimentàries i les al·lèrgies. Aquest és el gran objectiu d'una nova fira que promou l'Ajuntament de Berga, l'Ambsense. La mostra pionera al país vol omplir un buit i esdevenir una referència del sector, segons va explicar ahir el regidor de Promoció Econòmica, Francesc Ribera, en la presentació d'aquest certamen.

L'edil va explicar que "vam detectar l'oportunitat" de fer una fira al voltant d'aquestes problemàtiques de la salut que cada cop tenen una incidència més gran en la societat. L'objectiu del consistori és "intentar donar-li amplitud perquè no sigui només un lloc per passejar". La mostra és adreçada a tres públics: les persones afectades per algun tipus d'al·lèrgia o que tenen alguna intolerància alimentària; les persones que hi conviuen i els professionals del sector de la restauració. Ribera va informar que "en el futur ens agradaria incidir en l'àmbit estrictament mèdic". Amb tot, el certamen ja té la col·laboració de l'hospital Sant Bernabé així com de la Fundació Alícia i diferents entitats d'àmbit nacional relacionades amb aquestes patologies. "La bandera que hem de portar és la de la ciència i la medicina".

L'endocrina Isabel Martínez, de l'hospital comarcal Sant Bernabé, va assegurar que "aquesta iniciativa la trobo brillant", i va destacar el fet de poder treballar plegats des de diferents institucions i entitats: "col·laborar és molt important". Martínez va dir que els dos eixos del certamen "són uns temes que estan molt poc treballats arreu" malgrat que tenen una incidència creixent a la societat. A nivell local però també general va dir que no existeixen dades estadístiques de l'afectació, una situació que cal corregir i en la qual el centre sanitari berguedà ja està treballant. Amb tot, a la Unió Europea s'estima que hi ha 17 milions de persones que pateixen algun tipus d'al·lèrgia i també ha augmentat la incidència de les intoleràncies alimentàries.

Per la seva banda, el director d'Alícia, Toni Massanés, va elogiar la iniciativa del consistori destacant-ne la voluntat de tractar aquesta temàtica amb rigor. Va explicar la feina que fan des de la fundació bagenca per donar pautes al restauradors per fer menjar per a persones amb al·lèrgies i els tallers que ja s'han dut a terme dins dels actes de la fira Ambsense. Així mateix va convidar els restauradors berguedans, "per responsabilitat social però també com una oportunitat de negoci per al comerç i l'hostaleria, perquè sàpiguen respondre a les necessitat d'aquests col·lectius i quan vinguin a Berga puguin menjar bé des del punt de vista de la seguretat alimentària, de la seva salut".