Les intoleràncies i al·lèrgies, eixos de la nova fira Ambsense

El passeig de la Pau de Berga s'estrena com a recinte d'una mostra

11.06.2016 | 00:00
Toni Massanés, Francesc Ribera i Isabel Martínez, ahir

Divulgar tot allò relacionat amb les intoleràncies alimentàries i les al·lèrgies. Aquest és el gran objectiu d'una nova fira que promou l'Ajuntament de Berga, l'Ambsense, que tindrà lloc el 18 de juny. La mostra pionera al país vol omplir un buit i esdevenir una referència del sector, segons va explicar ahir el regidor de Promoció Econòmica, Francesc Ribera, en la presentació d'aquest certamen.
L'edil va explicar que "vam detectar l'oportunitat" de fer una fira al voltant d'aquestes problemàtiques de la salut que cada cop tenen una incidència més gran en la societat. L'objectiu del consistori és "intentar donar-li amplitud perquè no sigui només un lloc per passejar". La mostra és adreçada a tres públics: les persones afectades per algun tipus d'al·lèrgia o que tenen alguna intolerància alimentària; les persones que hi conviuen i els professionals del sector de la restauració. Ribera va informar que "en el futur ens agradaria incidir en l'àmbit estrictament mèdic". Amb tot, el certamen ja té la col·laboració de l'hospital Sant Bernabé així com de la Fundació Alícia i diferents entitats d'àmbit nacional relacionades amb aquestes patologies. "La bandera que hem de portar és la de la ciència i la medicina".
La nova mostra tindrà lloc al passeig de la Pau ja que el de la Indústria, escenari habitual de les fires a la ciutat, està ple de plataners i la borra que generen podria ser perjudicial per a persones amb al·lèrgies, va detallar Ribera. Les veles d'entitats s'ubicaran al carrer de la Gran Via a la confluència amb el passeig de la Pau. Per aquest motiu, es tallarà el trànsit en aquest tram. Les veles d'expositors s'ubicaran al segon tram del passeig de la Pau i també els food trucks (furgonetes habilitades per vendre menjar i begudes al carrer). A hores d'ara, han confirmat la seva presència al certamen una vintena de paradistes i entitats. També es faran diferents xerrades a càrrec de professionals mèdics i cuiners.
L'endocrina Isabel Martínez, de l'hospital comarcal Sant Bernabé, va assegurar que "aquesta iniciativa la trobo brillant", i va destacar el fet de poder treballar plegats des de diferents institucions i entitats: "col·laborar és molt important". Martínez va dir que els dos eixos del certamen "són uns temes que estan molt poc treballats arreu" malgrat que tenen una incidència creixent a la societat. A nivell local però també general va dir que no existeixen dades estadístiques de l'afectació, una situació que cal corregir i en la qual el centre sanitari berguedà ja està treballant. Amb tot, a la Unió Europea s'estima que hi ha 17 milions de persones que pateixen algun tipus d'al·lèrgia i també ha augmentat la incidència de les intoleràncies alimentàries.
Per la seva banda, el director d'Alícia, Toni Massanés, va elogiar la iniciativa del consistori destacant-ne la voluntat de tractar aquesta temàtica amb rigor. Va explicar la feina que fan des de la fundació bagenca per donar pautes al restauradors per fer menjar per a persones amb al·lèrgies i els tallers que ja s'han dut a terme dins dels actes de la fira Ambsense. Així mateix va convidar els restauradors berguedans, "per responsabilitat social però també com una oportunitat de negoci per al comerç i l'hostaleria, perquè sàpiguen respondre a les necessitat d'aquests col·lectius i quan vinguin a Berga puguin menjar bé des del punt de vista de la seguretat alimentària, de la seva salut".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema