La capital berguedana serà un dels escenaris de l'Onze de Setembre. El ple del secretariat nacional de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) va escollir dissabte les cinc ciutats que acolliran les mobilitzacions, i Berga serà un dels punts on hi haurà concentracions. Les manifestacions estaran repartides en diferents punts del territori català amb l'objectiu de descentralitzar la mobilització de Barcelona, on s'ha portat a terme en els darrers dos anys.

Cada seu tindrà un eix temàtic per mostrar els actius del país. S'ha escollit Berga com una de les ciutats que han sabut conservar més bé les tradicions, tenint la Patum com a exponent màxim de la preservació del patrimoni cultural. Un altre criteri per triar Berga -i les altres ciutats que seran les seus de la mobilització ciutadana- és la voluntat que les cinc manifestacions quedin ben repartides en el mapa del país. A part de Berga, les altres ciutats a on hi haurà concentracions seran Barcelona, Lleida, Tarragona i Salt.

Aquesta ha estat la decisió final de l'ANC, però el cert és que els seus membres encara estan dividits entre els que aposten per una mobilització única -a Barcelona o a qualsevol altre indret del país- i els que opinen que amb cinc manifestacions s'aconseguirà convocar més persones per la Diada de l'Onze de Setembre.

"Encara ho hem de valorar"

El president de l'ANC al Berguedà -i un dels representants de la Catalunya Central-, Manel Escobet, assegura que no tenia constància que Berga seria una de les seus abans de la reunió que va tenir lloc dissabte. "Per a qualsevol ciutat és un honor acollir aquesta mobilització, però el cert és que no ho sabíem i ens vam mostrar sorpresos en saber que Berga serà un dels escenaris de l'Onze de Setembre", afirma.

Els membres berguedans de l'ANC celebraran una reunió aquest dimarts per "valorar la decisió" i instar el secretariat que els diguin quina és la fórmula per acollir una mobilització d'aquestes dimensions a Berga. "Pocs dies abans haurem celebrat els actes del centenari de la Mare de Déu de Queralt, amb una Patum inclosa. Segur que si s'acaba de perfilar Berga com una de les seus, ens organitzarem i tot sortirà bé, però de moment no donem per fet que Berga serà una de les ciutats que acolliran les mobilitzacions", destaca Escobet.

El president de l'ANC al Berguedà també diu que encara falten tres mesos i que abans s'han de decidir altres temes importants com si l'Assemblea es posiciona a favor de la celebració d'un referèndum d'independència vinculant.