Berga tornarà a reunir els millors estudiants de quart d’ESO i primer de batxillerat dels instituts de Catalunya en la segona edició del Fòrum de Joves Talents, que tindrà lloc a la ciutat del 30 de juny al 3 de juliol. El certamen, organitzat per l’Exploratori de Recursos de la Natura i la Universitat Politècnica de Catalunya, pretén incentivar el vessant científic dels joves estudiants i, a la vegada, premiar-los pel seu bon expedient acadèmic compartint experiències amb investigadors i científics professionals.

Durant quatre dies els joves preuniversitaris treballaran sobre diversos temes relacionats amb l’energia, sota el lema «L’energia: transició cap al futur». Segons ha explicat Dolors Grau, codirectora de l’Exploratori juntament amb Josep Font, els estudiants es dividiran en cinc grups i cadascun d’ells tractarà sobre un tema concret «amb la sort que podran compartir inquietuds i coneixements amb científics que treballen en aquest àmbit», que a més impartiran una ponència sobre la seva especialitat per donar eines i nous coneixements als joves.

Pere Palacín, Director General d’Energia, Mines i Seguretat Industrial de la Generalitat de Catalunya parlarà sobre l’energia de l’aigua; Ramon Sans, vicepresident de CMES Associació per un Nou Model Energètic i Social Sostenible tractarà sobre energies renovables; Teresa Manobens i Esther Nava, de l’empresa Gas Natural Fenosa, parlaran sobre energies no renovables; la investigadora de l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya, Sara González, oferirà una xerrada sobre l’energia en el transport; i finalment, Ramon Comellas, president i fundador de Grup Circutor, parlarà sobre l’energia i l’eficiència.

En finalitzar els quatre dies de treball, els estudiants hauran de presentar unes conclusions davant dels investigadors i de les seves famílies. Paral·lelament, es faran diverses activitats culturals i pedagògiques aprofitant l’entorn natural i patrimonial de la comarca, com una visita al Museu de les Mines de Cercs i les explotacions a cel obert de Fumanya o una passejada per la serra de Queralt.

Els joves que participaran a les jornades s’escullen des de les delegacions territorials del departament d’Ensenyament, tal com ha detallat Grau, segons els expedients acadèmics.

Xerrades obertes al públic

Més enllà de les ponències específiques que giraran a l’entorn dels temes que treballaran els joves estudiants durant l’estada a Berga, l’organització ha programat dues xerrades que estaran obertes al públic. La primera serà el 30 de juny a les 12 del migdia al Pavelló de Suècia en l’acte inaugural i estarà impartida per l’enginyer i vicepresident de la Fundació Bofill Joan Majó. L’altra conferència oberta serà el dia 1 de juliol, a 2/4 de 8 de la tarda. En aquest cas anirà a càrrec de la berguedana Gemma Puig, meteoròloga de TV3.

La 23a universitat d'estiu estrena cursos

L’Exploratori de Recursos de la Natura organitza, paral·lelament i per 23è any consecutiu, la Universitat Catalana d’Estiu de la Natura. El Berguedà acull aquests cursos monogràfics sobre temàtiques relacionades, principalment, amb l’entorn natural i les seves possibilitats.

Enguany els seus impulsors han incorporat nous cursos, amb l’objectiu de renovar-se i ampliar horitzons. D’aquesta manera ho ha explicat Dolors Grau, codirectora de l’Exploratori, que ha destacat l’estrena del curs Explora l’art i la ciència, «per demostrar que la ciència pot ser molt transversal i fins i tot està relacionada amb el vessant artístic». Per altra banda, també s’estrena el curs Explora el firmament, amb l’objectiu de donar nocions bàsiques sobre astres. A les novetats s’hi afegeixen cursos que s’han organitzat en altres formacions, com Explora els riscos ecològics o Explora els recursos terapèutics de la natura. Totes les formacions tenen una part presencial i l’altra a distància i incorporen teoria i pràctica a l’entorn natural. Per a més informació consulteu el web www.exploratori.org/ucen.