L'associació cultural el Konvent ha creat un festival d'arts escèniques que durà per nom TURBINA i tindrà lloc a Cal Vidal (Puig-reig) els dies 16 i 17 de juliol. Fonts de l'entitat han explicat que «TURBINA neix amb l´objectiu de propiciar la creació i difusió de les arts escèniques a la comarca del Berguedà. Un festival que concentrarà diferents projectes de teatre, performance, música, exposicions, work in progres, activitats formatives i gastronomia. TURBINA vol sumar aquesta creació artística amb la utilització d´espais culturals no convencionals». Hi han afegit que «elements de la colònia Vidal esdevindran escenaris naturals, dotant d´ús un patrimoni industrial de gran valor per al territori».

Es tracta d'una proposta adreçada «a tots els públics i amb programació diürna i nocturna, TURBINA l´organitzen Konvent i el Museu de la Colònia Vidal, en col·laboració per a aprofitar les virtuts de dues iniciatives culturals tant diferents».

Una antiga colònia

Cal Vidal és una antiga colònia tèxtil concebuda com un nucli autosuficient, amb habitatges per als obrers, església, escola, etc. a la riba del riu Llobregat, en el municipi berguedà de Puig-reig. Està inclosa en l´Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya i en el catàleg de les 116 icones turístiques de Catalunya.

El Museu de la Colònia Vidal té l´objectiu d´estudiar, conservar i difondre tot allò relacionat amb les colònies tèxtils del Llobregat. Si bé el Museu és un museu viu que explica la vida i el treball en una colònia tèxtil a inicis del segle XX en els espais originaris de l´activitat, la seva seu central es troba a l´edifici Fundació Vidal, que en els últims anys ha treballat envers la recuperació d´espais per a ús cultural.

Konvent és un espai, una associació i un projecte social i cultural que vetlla per interrelacionar l´entorn amb la producció cultural. Difón lliurement l´art i el treball de les persones i col·lectius involucrats, gestiona propostes i exposicions, dinamitza i coprodueix projectes innovadors de variades temàtiques i, dignifica i dóna a conèixer les potencialitats del territori.

L´objectiu principal del Konvent és aculturar l´entorn, això vol dir, adaptar el territori a una nova cultura integrada, creativa i sostenible amb l´entorn més proper. Una cultura alternativa que mira lluny, a mig i llarg termini, però que actua localment i cada dia per introduir unes dinàmiques socials implicades amb l´art i la cultura en el sentit polièdric del terme