El govern de Berga està fent els darrers passos per procedir a enderrocar la casa número 9 del carrer de l'Om, un habitatge que ja s'ha declarat oficialment en ruïna, que pateix greus problemes estructurals, suposa un risc per a la integritat física de les persones i del qual no respon ningú. Aquest fet obliga el consistori a actuar preventivament.

Es tracta d'un cas que s'arrossega des de fa uns dotze anys i que ara culminarà un cop la junta de govern local ha donat el vistiplau al projecte d'enderroc de l'immoble. Posteriorment, l'acord s'haurà de publicar al Diari Oficial de la Generalitat (DOG) i també al Butlletí Oficial de la Província (BOP), respondre les al·legacions si és que n'hi ha, i a partir d'aquí ja es podrà obrir el període de licitació i adjudicar i executar l'obra, segons ha confirmat a Regió7 l'alcaldessa Montse Venturós.

El mal estat de la casa número 9 del carrer de l'Om suposa un risc per a la integritat física de les persones i una amenaça també per als habitatges annexos, segons ha dit l'alcaldessa. Per això, l'executiu de la CUP ha apostat per actuar-hi amb l'objectiu d'evitar mals majors. De fet, el consistori ha aturat un enderroc previst al carrer Major per dur-hi a terme una acció d'esponjament urbanístic per tal de poder disposar de diners i afrontar l'enderroc del carrer de l'Om. "Vam jutjar que l'estat de la casa 9 del carrer de l'Om afectava la seguretat", ha explicat el regidor d'Urbanisme, Oriol Camps.

L'edil ha recordat que "fa dotze anys que aquesta casa està així" i que calia dur-hi a terme una actuació de forma urgent. "Aquesta casa té forats d'un metre de diàmetre, es tracta d'un cas de seguretat pública", ha assegurat, mentre que la casa del carrer Major "no té problemes, estructuralment està bé. Preferim posposar aquesta actuació i actuar al carrer de l'Om".

El consistori ha hagut d'impulsar la preceptiva declaració de ruïna així com també fer les reclamacions a la propietat perquè actués, cosa que no ha passat. Per això ha hagut d'esgotar el procediment administratiu establert de manera que pugui actuar (en aquest cas enderrocant l'habitatge) de forma subsidiària. Els tècnics municipals han redactat el projecte d'enderroc, que té un cost de poc més de 48.000 euros que d'entrada ha d'assumir el consistori, per bé que tramitarà la factura a l'Oficina Liquidadora per si pot recuperar aquests diners.

120.000 euros per actuar

El de la casa número 9 de l'Om és un dels set casos en què el consistori actuarà de forma subsidiària pel mal estat de cases del barri vell, afectat des de la dècada passada per aquesta problemàtica, llegat de les anomenades cases fantasma que han deixat un rastre d'habitatges en un estat molt precari. "L'estat d'algunes cases del barri vell ens fa patir molt", ha assegurat l'alcaldessa. Per això, aquest any per primer cop, el govern de la CUP ha creat una partida dedicada únicament i exclusiva a pagar aquelles actuacions en què el consistori hagi d'actuar subsidiàriament per treure el perill de cases en mal estat com és el cas de la número 9 del carrer de l'Om. La partida que s'hi ha destinat aquest 2016 és de 120.000 euros i el govern de la CUP té intenció de mantenir-la anualment.

El regidor d'Urbanisme, Oriol Camps, ha matisat que aquests diners es destinaran a fer front al pagament de les actuacions subsidiàries que faci el consistori, que "no necessàriament han de ser enderrocs, pot ser, per exemple, sanejar una façana", ha precisat. Oriol Camps ha apuntat que la problemàtica que pateix el barri vell és fruit de la seva degradació ja que "durant anys s'hi ha fet poca cosa", i ha lamentat casos com el de la casa 9 del carrer de l'Om, on ja fa anys que es va instal·lar una protecció per als vianants i els cotxes que hi circulen.

Com que ha passat tant de temps des que es va instal·lar, aquest element de protecció també ha patit els embats del temps. En aquest sentit l'alcaldessa Montse Venturós ha assegurat que "per a nosaltres el primer és la seguretat de les persones, això és bàsic i imprescindible".