Escriure és una de les seves aficions. Encara que poques vegades acaba materialitzant relats més enllà de les redaccions que li demanen des de les diferents assignatures de l´institut, Júlia Hermosilla assegura que sempre pensa en nous temes. «El meu cap sempre dóna voltes per trobar noves històries», confessa. «Escriure m´agrada molt», afegeix convençuda.

La jove de tretze anys ha estat la guanyadora del primer premi Sambori, de narrativa escolar catalana, en la categoria de primer cicle d´ESO. Hermosilla és alumna de La Salle de Berga i va ser ella qui va demanar a la seva professora, Montse Camps, que volia presentar-se al certamen que organitza Òmnium Cultural de Catalunya. Amb el text Et regalo un poema la jove estudiant ha convençut el jurat entre els prop de 50.000 alumnes que s´han presentat al certamen de 430 diferents punts de Catalunya.

El relat guanyador parteix d´una anècdota personal de la Júlia, ha destacat. «És una nena de Barcelona a qui agrada molt passejar per la Rambla i sempre es troba una mateixa estàtua humana, la d´un senyor que regala poemes als vianants. Quan aquesta nena acaba els seus estudis se´n va a París, i la casualitat fa que retrobi la mateixa estàtua. La noia té problemes i es recolza en l´amistat de la figura humana per superar-los», ha resumit. «Quan ho vaig escriure tenia clar que faria expressament aquest tema, perquè casualment feia poc que havíem tornat de París i hi vam trobar l´estàtua que ja havíem vist».

En cap moment, però, la jove s´esperava ser guanyadora del concurs, tot i que fa dos cursos també va resultar vencedora del Sambori, amb el relat que va presentar quan estudiava a l´escola Vedruna, i l´any passat també va obtenir un reconeixement en els premis de narrativa Liven. «Per a mi va ser una sorpresa perquè entre tantes persones gairebé mai et penses que podràs guanyar», afirma. Juntament amb la resta d´estudiants de Catalunya, Hermosilla va assistir a l´acte de lliurament de premis, que justament va ser el divendres de Patum. «Al principi em feia pena saltar-me la Patum, però em van convèncer i vaig baixar a Barcelona i, a més, vaig poder arribar a la plaça de Sant Pere als últims tirabols».

La jove estudiant és una amant de la lectura. «M´agrada molt llegir i cada nit ho faig abans d´anar a dormir», comenta. Per això també li agrada escriure, ja sigui en català, castellà o anglès (quan ha de fer les redaccions que li encomanen a les classes). A banda d´escriure, també diu que li agrada investigar, és per això que du al cap dedicar-se al periodisme. Encara és molt jove i li queda tota l´etapa d´ESO i batxillerat al davant, però el que té clar és que és una noia de lletres, més que de números.

El seu cap continua ple d´històries que possiblement acabarà plasmant en un paper properament. Uns textos que els seus familiars segueixen de prop. «Per exemple la meva àvia sempre em demana coses sobre els personatges», conclou mig somrient.