Diumenge de distensió al voltant de la música i la gastronomia berguedana al racó de la Font del Balç, una combinació que ha generat en nou anys un ambient inconfusible sota la marca consolidada BdeGust.

La cita va portar al poble de Gironella, per bé que la Font és en terme de Casserres, una selecció dels millors vins del país per conviure amb el millor de la gastronomia berguedana. Quan el visitant entra a la Font del Balç deixa el món enrere. En els cinquanta metres quadrats a l’ombra dels plataners de la ribera del Llobregat té totes les delicadeses pel paladar a tocar: els cellers convidats en aquesta novena edició van ser Vinyes d'Empremta, de Navàs; Fargas Fargas, Heredat Oller del Mas, Can Serra del Exibis i Sanmartí, de la DO Pla de Bages; Vins de Pedra, de la DO Conca de Barberà; Comalats, de la DO Costers del Segre; La Vinyeta, de la DO Empordà; Capçanes, de DO Montsant; Castellet, de la DO Priorat; Altavins, de la DO Terra Alta; i Gran Sativa-Mas Oliver, de la DO Cava. En aquest apartat, també hi van ser la Cervesa Gatagraz d'Osona, els fogons del restaurant Niu Nou de Bagà i els productors del territori Formatges Blancafort, Formatges Mas d'Eroles, Cal Rafilat, Ca l'Armenter, Forn el Cruixent i Gotim. Amb aquesta alineació de luxe, la música en directe de grups com el trio WOM i Astrio, en format de concert vermut i de cloenda, van resultar de nou els ingredients definitius per arrodonir el menú Bdegust.

En nom de l’organització, Karina Behar va explicar que BdeGust aposta pel format actual perquè, tot i que podria créixer per la demanda dels productors de ser-hi, l’entorn i la fórmula és la que li ha aportat l’èxit. No obstant això, va anunciar que de cara a l’any que ve estudien celebrar la desena edició amb una ampliació de la fira a dos dies: «nosaltres sempre volem créixer en qualitat més que en quantitat perquè l’espai és el que és i no volem canviar de lloc, ens agrada molt, però de cara a l’any que ve sí que volem fer una cosa molt especial i ens estem plantejant fer una mostra de dos dies, amb dissabte i diumenge».

El recinte de la degustació es va complementar amb una vela de tallers de maridatge amb formatges, un tast de vi a cegues i un espai específic amb activitats per a nens. L’afluència de visitants va anar creixent a partir de quarts de dotze fins al punt que cap al migdia, i també a última hora de la tarda, la Font del Balç va fer el ple. Abans de l’hora oficial de tancament i a falta de fer el recompte final de tiquets venuts, l’organització ja havia repartit les 1.200 copes que havia encarregat, la qual cosa va suposar un nou èxit de la mostra, segons va remarcar Behar.

Els responsables del Niu Nou de Bagà amb tastos MIQUEL SPA

Cuina de proximitat

El restaurant Niu Nou de Bagà era un dels debutants a BdeGust. Els membres d’aquesta empresa familiar que des del 1993 es dedica a la restauració local va preparar per a la fira un menú amb l’essència dels seus fogons: «producte de proximitat amb preferència pel natural i ecològic i que busqui les arrels. Per això hem portat un tast de cuina medieval càtara», segons va explicar la responsable de l’establiment, Carme Clotet.

Els tastos del Niu Nou, un restaurat adherit a l’Slow Fod i a la cuina de la ruta dels Bons homes, eren dels que cridaven l’atenció: com a entrants, pressegat amb escuma de gintònic i pastanagat amb cruixent de ceba, d’alga i coco, de l’antic receptari del Camí dels Bons Homes, i pèsols negres amb moixerons; com a segons, panada de bonítol, feta amb sofregit de verduretes, poma i formatge; el carutx, que és una antiga recepta de Bagà trobada al monestir de Sant Llorenç a base de costella de porc, all, moscatell, canyella, flors i una vinagreta de fruites del bosc; estofat de vedella local amb cervesa negra, xocolata i espècies; i com a postres, una coca d’ametlles amb xocolata i una crema ginestada amb coulis de cirera, perquè una de les claus dels seus fogons és, segons va apuntar la cuinera, l’estacionalitat dels productes i ara és el temps de les cireres. En aquesta seva primera presència a la fira, Clotet va explicar que «venim supercontents perquè ens han convidat. Pensem que poder ser aquí compartint espai amb els formatgers, els cellers i els altres productors, amb alguns dels quals treballem, és un goig. Hem vingut a aportar la nostra cuina i a gaudir amb la gent que vingui».

Cervesa Jalapenyo Webon

Els cervesers de Gat graz, provinents de la Plana de Vic, també eren nous a la Font del Balç. El seu responsable, Jordi Arnau, explicava que «venim amb molta il·lusió a aquesta fira perquè ens n’havien parlat molt bé i la veritat és que és de deu i el lloc és fantàstic». Gat graz elabora cerveses «que escapen de la clàssica dolceta tipus belga torradeta» i proposen «gustos més potents» com ara la Jalapenyo Webon una cervesa fumada, picant i amb gust de pebrot feta a tocar de Vic amb llúpols americans.