El Berguedà continua sent una de les comarques amb més pes dins del Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP). Avià, Berga, Bagà i Guardiola de Berguedà acolliran set dels 43 concerts que inclou la sisena edició d'aquest certamen musical que apropa la música a les localitats del Pirineu català amb l'objectiu de dinamitzar la seva activitat cultural i també econòmica. La primera actuació al Berguedà serà a Berga, el proper 3 de juliol i la darrera, el 5 d'agost a Guardiola de Berguedà.

Els concerts del FeMAP són una proposta consolidada al Berguedà, que hi ha estat present des de la segona edició, el 2012. El certamen s'ha presentat aquesta setmana al Berguedà amb la presència de les regidores de Cultura de Berga i Avià, Mònica Garcia i Elisenda Martí; dels alcaldes de Bagà i Guardiola de Berguedà, Nicolàs Viso i Josep Lara i també del director del certamen, Josep Maria Dutrén. També hi ha participat l'alcalde de Riner, Joan Solà, que enguany s'estrena al festival. Els representants polítics municipals veuen el FeMAP com una oportunitat per oferir concerts de música antiga de qualitat als seus respectius pobles, una proposta que segurament no podrien presentar a les seves agendes sense formar part d'aquest festival. Per la seva banda, Dutrén es mostra satisfet que un cop més els ajuntaments de la comarca- i de la resta del Pirineu- continuïn apostant pel certamen i fent propostes de millora per atraure més espectadors.

El primer concert que acollirà el Berguedà serà el proper 3 de juliol a Berga, amb el projecte d'encàrrec de les Quatre Estacions de Vivaldi. El concert inaugural del certamen passarà pel Teatre Municipal a les 9 del vespre amb la participació d'una orquestra creada per a l'ocasió en una producció dirigida pel violinista Joan Espina. La segona actuació a Berga serà el 9 de juliol amb Inégal Consort, a l'església de Sant Joan. La darrera proposta a Berga tindrà lloc el 16 de juliol al Santuari de Queralt amb Il Coro d'Arcadia i María Cristina Kiehr, amb el Viatge musical per les cantates d'Scarlatti i Vivaldi. El concert a Bagà serà el 15 de juliol a l'església de Sant Esteve amb la Capella de Ministrers i l'espectacle Mediterraneum-Ramon Llull. Per la seva banda, Avià acollirà l'actuació a l'església de Sant Martí el 17 de juliol, a càrrec de Companyia Musical. El monestir de Sant Llorenç de Guardiola de Berguedà serà l'escenari del darrer concert a la comarca, dins de les Nits Musicals que organitzen a l'espai patrimonial. Serà el 5 d'agost amb el concert a càrrec de Música Reservata de Barcelona.

Per primera vegada el Berguedà forma part de la secció social del FeMAP que permet apropar la música a persones amb dificultats per accedir a la cultura. En aquest cas, es fa una especial atenció a la tercera edat i a les persones amb discapacitat. Els residents de la Residència Sant Bernabé de Berga i de la Residència Salarich Calderer de Bagà i els usuaris del Taller Coloma són els grups que participaran d'aquesta iniciativa. Per una banda, alguns d'ells assistiran a un dels concerts de la programació després d'haver participar a un taller de preparació. Per l'altra, s'han programat concerts de música a domicili protagonitzats per un quartet de corda del Conservatori de Música dels Pirineus. És a dir, una formació musical es desplaçarà a les residències i al centre especial de treball per oferir un concert.

Les entrades dels concerts i tota la programació es pot consultar al web www.femap.cat, on també s'hi poden trobar els paquets turístics que inclouen concerts més allotjament o les visites guiades que es proposen per a la meitat dels concerts a espais patrimonials i turístics dels municipis participants.