Berga reviu en format lúdic les guerres entre carlins i liberals

El consistori aposta per aprofitar el ric passat històric carlí per tal de projectar i dinamitzar la ciutat

23.06.2016 | 11:21
Berga reviu en format lúdic les guerres entre carlins i liberals

Berga acollirà el dissabte i diumenge 2 i 3 de juliol la Carlinada, una jornada de dinamització social i associativa que convida a tots els berguedans i berguedanes a organitzar-se i esdevenir actors i actrius per rememorar dels fets esdevinguts entre Carlins i Liberals. El regidor Francecs Ribera i Marc Miontes de la Bauma dels Encants i Albert Cols, hsitoriadors han presnetta aquest matí de dijous aquets nou esdeveniment al que de moment ja s'hi han apuntat un cnetenar d epesrones.

Ribera ha explicat que  la Carlinada es proposa  involucrar el màxim d´entitats socials, esportives, culturals, veïnals de la ciutat per tal d´establir competicions entre els dos bàndols en tot un seguit de disciplines d´habilitat i/o coneixement.  Els ciutadans es poden inscriure al bàndols que considerin i no necessàriament han de participar a cap prova sinó que poden limitar-se a ser-ne espectadors o donar-los suport.  En aquests sentit, hi haurà dos nivells de participació popular: per una banda, el teixit associatiu de la ciutat, que participarà en l´organització de competicions relacionades en els seus àmbits i també, persones que, sense estar constituïdes en cap associació, arran de la seva afecció, gaudeixen de domini específic i capacitat d´organització en alguna disciplina. Per altra banda, s´establiran dos bàndols, tan nombrosos com sigui possible, per tal que, sota la seva bandera, participin i competeixin a les diferents activitats organitzades.

Amb l´objectiu t de crear un esdeveniment de dinamització social i turístic en què es promogui la participació d´entitats i particulars i augmentar el nombre de turistes durant aquest cap de setmana, per una banda; i de donar a conèixer i rememorar el passat carlí de la ciutat, per una altra, la Carlinada pretén construir una rivalitat amable a partir de dos bàndols que permetran la teatralització de les diferents activitats que es duran a terme i que es poden consultar al programa a part.

La Carlinada està organitzada per l´Ajuntament de Berga i compta amb la col€laboració de La Bauma dels Encantats, que s´encarrega de la dinamització de la festa; amb la col€laboració de l´Òscar Garcia, de Cia de jocs l´Anònima i organitzador de tres de les activitats i creador del sistema de puntuació de la Carlinada; amb els trabucaires de Berga i de Castellar del Riu, i amb diferents entitats de la ciutat que han organitzat activitats de competició o divulgació per els dies de la Carlinada: Mountain Runners del Berguedà, Grup Colònies a Borredà, Trastukats, Casal de Gent Gran, A. E. Bàsquet Berga, Handbol Berga, CEB-Vòlei; AAVV Sta Eulàlia, Taula d´entitats de Berga, La Farsa, Agrupació Biciclista Senglars dels Rasos, i a nivell particular amb Isaac Guerrera, Toni Gol, Albert Cols i Marcel Tuyet.

Per què la Carlinada?
L´any 1837 Berga passava a ser la capital carlina de Catalunya esdevenint així un dels epicentres polítics i bèl·lics del que avui en dia es coneixen com la guerra dels 7 anys o la Primera Guerra Carlina. En aquell moment Berga era un poblet amb unes vies de comunicació precàries, que encara conservava les muralles i que no tenia més de 5.000 habitants. Malgrat ser un «poblet» l´agitació de la guerra es deixà veure ben aviat ja que va esdevenir una capital. Gran part de les administracions carlines i alts estaments militars es traslladaren a la vila i ocuparen edificis insignes com cal Gironella, que es convertí en la seu de la Junta Carlina.

La guerra, però, feia anys que durava, ja que havia començat l´any 1833, quan Carles Maria Isidre es negà a jurar fidelitat a la seva neboda Isabel. Amb aquest fet, la vida política del moment quedà dividida entre carlins i liberals, una dicotomia que portà la majoria de gent a mullar-se per un partidari o un altre. Ningú no era indiferent a la guerra i cada bàndol defensava una manera diferent d´entendre la vida i de com s´havia d´encarar el futur.

Els Liberals, partidaris d´Isabel, pretenien modernitzar l´estat amb principis del liberalisme. Volien acabar amb els drets tradicionals, promoure la llibertat econòmica i l´economia de mercat amb reformes polítiques com les desamortitzacions.
Els Carlins, partidaris de Carles, volien mantenir els drets/privilegis tradicionals i comunals (furs) que veien perillar amb les polítiques dels partidaris d´Isabel. Eren tradicionalistes i contraris a l´entrada dels principis liberals amb què es pretenia modernitzar l´estat.

Ara, tal com explica el regidor de Promoció econòmica de l´Ajuntament de Berga, és moment per recuperar la història i fer memòria: "Ara és hora de fer reviure la història de Berga com a capital d´un conflicte que marcà la nostra vida i la nostra manera de ser. És moment de mullar-se i triar de quin bàndol es vol estar, per tal de corroborar el curs de la història o bé canviar-lo. Sigueu Carlins o Liberals, ara toca alçar-se altra vegada. Allisteu-vos!", satiritza tot fent una crida a la participació en aquesta nova festa a la capital berguedana.

Per a més informació es pot consultar la web www.carlinada.cat

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema