Berga reviu en format lúdic les guerres entre carlins i liberals

El consistori aposta per aprofitar el ric passat històric carlí per tal de projectar i dinamitzar la ciutat

23.06.2016 | 11:21
Berga reviu en format lúdic les guerres entre carlins i liberals
Berga reviu en format lúdic les guerres entre carlins i liberals

Berga acollirà el dissabte i diumenge 2 i 3 de juliol la Carlinada, una jornada de dinamització social i associativa que convida a tots els berguedans i berguedanes a organitzar-se i esdevenir actors i actrius per rememorar dels fets esdevinguts entre Carlins i Liberals. El regidor Francecs Ribera i Marc Miontes de la Bauma dels Encants i Albert Cols, hsitoriadors han presnetta aquest matí de dijous aquets nou esdeveniment al que de moment ja s'hi han apuntat un cnetenar d epesrones.

Ribera ha explicat que  la Carlinada es proposa  involucrar el màxim d’entitats socials, esportives, culturals, veïnals de la ciutat per tal d’establir competicions entre els dos bàndols en tot un seguit de disciplines d’habilitat i/o coneixement.  Els ciutadans es poden inscriure al bàndols que considerin i no necessàriament han de participar a cap prova sinó que poden limitar-se a ser-ne espectadors o donar-los suport.  En aquests sentit, hi haurà dos nivells de participació popular: per una banda, el teixit associatiu de la ciutat, que participarà en l’organització de competicions relacionades en els seus àmbits i també, persones que, sense estar constituïdes en cap associació, arran de la seva afecció, gaudeixen de domini específic i capacitat d’organització en alguna disciplina. Per altra banda, s’establiran dos bàndols, tan nombrosos com sigui possible, per tal que, sota la seva bandera, participin i competeixin a les diferents activitats organitzades.

Amb l’objectiu t de crear un esdeveniment de dinamització social i turístic en què es promogui la participació d’entitats i particulars i augmentar el nombre de turistes durant aquest cap de setmana, per una banda; i de donar a conèixer i rememorar el passat carlí de la ciutat, per una altra, la Carlinada pretén construir una rivalitat amable a partir de dos bàndols que permetran la teatralització de les diferents activitats que es duran a terme i que es poden consultar al programa a part.

La Carlinada està organitzada per l’Ajuntament de Berga i compta amb la col•laboració de La Bauma dels Encantats, que s’encarrega de la dinamització de la festa; amb la col•laboració de l’Òscar Garcia, de Cia de jocs l’Anònima i organitzador de tres de les activitats i creador del sistema de puntuació de la Carlinada; amb els trabucaires de Berga i de Castellar del Riu, i amb diferents entitats de la ciutat que han organitzat activitats de competició o divulgació per els dies de la Carlinada: Mountain Runners del Berguedà, Grup Colònies a Borredà, Trastukats, Casal de Gent Gran, A. E. Bàsquet Berga, Handbol Berga, CEB-Vòlei; AAVV Sta Eulàlia, Taula d’entitats de Berga, La Farsa, Agrupació Biciclista Senglars dels Rasos, i a nivell particular amb Isaac Guerrera, Toni Gol, Albert Cols i Marcel Tuyet.

Per què la Carlinada?
L’any 1837 Berga passava a ser la capital carlina de Catalunya esdevenint així un dels epicentres polítics i bèl·lics del que avui en dia es coneixen com la guerra dels 7 anys o la Primera Guerra Carlina. En aquell moment Berga era un poblet amb unes vies de comunicació precàries, que encara conservava les muralles i que no tenia més de 5.000 habitants. Malgrat ser un «poblet» l’agitació de la guerra es deixà veure ben aviat ja que va esdevenir una capital. Gran part de les administracions carlines i alts estaments militars es traslladaren a la vila i ocuparen edificis insignes com cal Gironella, que es convertí en la seu de la Junta Carlina.

La guerra, però, feia anys que durava, ja que havia començat l’any 1833, quan Carles Maria Isidre es negà a jurar fidelitat a la seva neboda Isabel. Amb aquest fet, la vida política del moment quedà dividida entre carlins i liberals, una dicotomia que portà la majoria de gent a mullar-se per un partidari o un altre. Ningú no era indiferent a la guerra i cada bàndol defensava una manera diferent d’entendre la vida i de com s’havia d’encarar el futur.

Els Liberals, partidaris d’Isabel, pretenien modernitzar l’estat amb principis del liberalisme. Volien acabar amb els drets tradicionals, promoure la llibertat econòmica i l’economia de mercat amb reformes polítiques com les desamortitzacions.
Els Carlins, partidaris de Carles, volien mantenir els drets/privilegis tradicionals i comunals (furs) que veien perillar amb les polítiques dels partidaris d’Isabel. Eren tradicionalistes i contraris a l’entrada dels principis liberals amb què es pretenia modernitzar l’estat.

Ara, tal com explica el regidor de Promoció econòmica de l’Ajuntament de Berga, és moment per recuperar la història i fer memòria: “Ara és hora de fer reviure la història de Berga com a capital d’un conflicte que marcà la nostra vida i la nostra manera de ser. És moment de mullar-se i triar de quin bàndol es vol estar, per tal de corroborar el curs de la història o bé canviar-lo. Sigueu Carlins o Liberals, ara toca alçar-se altra vegada. Allisteu-vos!”, satiritza tot fent una crida a la participació en aquesta nova festa a la capital berguedana.

Per a més informació es pot consultar la web www.carlinada.cat

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Berguedà

Neus Rius a la botiga
«He deixat de fer coses per tenir la botiga, però és gratificant»

«He deixat de fer coses per tenir la botiga, però és gratificant»

Neus Rius regenta el negoci familiar del sector de la moda Els Plens, que enguany rep el...

Teo Valls: «Em deia Berta, però mai m´he sentit noia»

Teo Valls: «Em deia Berta, però mai m´he sentit noia»

«Des de petit he tingut clar que volia ser noi», diu el jove, que explica el procés de...

El Tren del Ciment ja supera ara el nombre usuaris que va tenir durant tot el 2015

El Tren del Ciment ja supera ara el nombre usuaris que va tenir durant tot el 2015

El ferrocarril del Llobregat ha estat utilitzat per 20.688 persones i no tanca fins al novembre...

Vint-i-vuit establiments participen al programa de punts d´informació turística del Berguedà

Vint-i-vuit establiments participen al programa de punts d´informació turística del Berguedà

L'objetciu és crear una xarxa de prescriptors de recursos i activitats de la comarca

La transsexualitat arriba als instituts del Berguedà a través d´una experiència real

La transsexualitat arriba als instituts del Berguedà a través d´una experiència real

Teo Valls explica el seu procés de transformació de dona a home a 330 alumnes de tercer d´ESO dins...

Enllaços recomanats: Premis cinema