Blat de moro, molt més que una escudella

Alícia presenta un estudi per desestacionalitzar el consum de blat de moro escairat amb plats més frescos i pensats per menjar-ne tot l'any

30.06.2016 | 07:13

Unes mandonguilles o una pizza no és el primer que ve al cap quan es parla de blat de moro escairat. Fins ara, aquesta menja berguedana s´associa a l´època hivernal, a un plat de cullera, consistent i contundent per la presència generosa del porc. Ara, un treball realitzat per la Fundació Alícia per a l´Agència de Desenvolupament del Berguedà aposta per capgirar aquesta realitat a través d´un receptari que obre un ampli ventall de possibilitats per treure rendiment tot l´any d'un producte singular per al Berguedà. «Tenim una cosa diferent i això» avui en dia, en un món globalitzat i estandarditzat, «és la bomba atòmica. La gent se'n va a l´altra punta de món per buscar coses diferents».

Ho assegurava el gastrònom berguedà Toni Massanés, a la vintena de professionals de la restauració i dirigents que ahir van assistir a la presentació del treball a la seu d´Alícia a Món Sant Benet. «Tenir un producte essencialment local amb tradició alimentària, que no és un invent, és una cosa que ja voldrien tenir altres comarques», va destacar Masanés. Va posar altres exemples d´aquesta riquesa berguedana com són els pèsols negres i també les patates emmascarades.

La recepta de l´escudella de blat de moro escairat data del segle XIX. Avui en dia té un problema perquè porta molt porc i poca verdura i és difícil de menjar més enllà dels dies freds de l´hivern. L´estudi que recull la història del blat de moro, els tipus que n'hi ha, els sistemes de cocció, la forma d'escairar-lo (pelar-ho) i la seva relació amb altres cuines reconegudes com la mexicana, proposa una vintena de creacions de plats freds, calents, dolços, begudes i una picada d'ullet: crispetes de blat de moro escairat. Toni Massanés va esperonar els restauradors a aprofitar el blat de moro escairat perquè es tracta «d'un recurs diferencial amb valor i que constitueix una raresa absoluta» que li dóna la seva singularitat i potencialitat a la cuina.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema