No s´imaginaven que les seves vides farien un gir important en només dos mesos. Els integrants del grup de música gironellenc Rúpits combinen la seva feina amb assajos, concerts i també entrevistes, dormen poc però es lleven cada dia amb un somriure. Els germans Marc i Jaume Espel, Marc Corominas, Òscar Pardo i Quicu Rodríguez viuen un moment dolç de la seva trajectòria com a músics des que han estat un dels grups seleccionats al concurs de maquetes Sona9.

La casualitat, l´esforç i el suport dels seus seguidors han volgut que Rúpits hagin entrat en una etapa nova que s´han agafat amb molta il·lusió. El seu objectiu quan va començar l´any era gravar un disc amb temes propis. «Vam decidir presentar-nos al concurs de maquetes i ens ha canviat els plans», explica Marc Corominas. Aquesta sacsejada, però, no és cap obstacle per al grup.

Al contrari, el fet d´haver estat un dels dotze grups seleccionats per participar al concurs i que hagin estat guanyadors del premi popular, els ha impulsat a la primera línia del panorama musical ni que sigui, de moment, per compartir escenari amb formacions de referència del moment com Manel o els Catarres al festival Canet Rock el proper 2 de juliol. «És un gran regal poder actuar al festival, on alguns de nosaltres hem anat com a públic d´altres anys», asseguren. A més, el concurs continua de manera paral·lela i els Rupits, com a finalistes del certamen actuaran també al Mercat de Música Viva de Vic, a l´Acústica de Figueres o al BAM de Barcelona per continuar amb la selecció del grup guanyador.

Els orígens de Rúpits

Els inicis del grup cal anar-los a buscar al 2014 quan Jaume Espel va treure la pols a alguns temes per tornar a pujar a l´escenari amb la seva guitarra després d´un temps inactiu. S´hi van afegir el seu germà, el Marc, com a vocalista i també Òscar Pardo a la bateria i en Marc Corominas al baix. «Vam tenir a punt uns quants temes -principalment en anglès- que vam presentar al setembre abans que en Jaume marxés a Irlanda», comenten. A la distància, van continuar l´activitat preparant noves cançons, passant al català, per gravar el primer EP. Als quatre músics s´hi va afegir Quicu Rodríguez al teclat i també a la trompeta. Durant l´estiu passat van fer diversos concerts per la comarca amb la intenció, aquest 2016, de tenir a punt un disc.

Entremig de les actuacions que estan preparant per a aquesta nova temporada estival, els ha sorgit l´experiència del concurs Sona9, que viuen amb els cinc sentits al cent per cent. Per la revetlla de Sant Joan han actuat a Berga i properament tenen lligats alguns concerts en locals de Barcelona. Una actuació que preparen amb il·lusió és la de la Festa Major de Gironella. Els cinc músics estan molt agraïts al suport rebut pels seus familiars, amics i veïns i l´Ajuntament de Gironella. Gràcies a ells, i a la resta de seguidors que han captat pel camí, han estat vencedors d´aquest premi popular que els portarà a una de les finestres del panorama musical català més grans del moment. «Per això esperem fer alguna cosa especial a casa, per agrair el suport rebut».

La clau de l´èxit de Rúpits, però, rau en el fet que són un grup d´amics que s´ho passen bé tocant. La seva màxima és gaudir dalt de l´escenari i transmetre la seva alegria a través dels seus temes de soft rock. «Amb els que quedem per tocar, també quedaríem per fer la cervesa». Aquesta és la seva filosofia: fer-ho perquè els agrada, sense obligacions.