El 4 de juliol del 1840 el general Espartero i les seves tropes van prendre Berga, capital carlina. Un fet cabal d'aquest episodi va ser la batalla de la Creu de la Pinya. Enguany se n'escau el 176 aniversari. Just dos dies abans, el 2 i també el 3 de juliol, la capital berguedana rememorarà el seu ric passat carlí mitjançant un cap de setmana amb activitats esportives, lúdiques, culturals i concursos que s'ha batejat amb el nom de Carlinada. L'objectiu és posar en valor el passat històric carlí de la ciutat i que aquest patrimoni serveixi per dinamitzar el teixit associatiu i alhora projectar turísticament la ciutat.

Així ho van posar de manifest, ahir, el regidor de Turisme Francesc Ribera, l'historiador Albert Cols i Marc Montes, de la Bauma dels Encantats, en la presentació del nou certamen, que neix amb voluntat de continuïtat però amb modèstia, "sense estirar més el braç que la màniga", per tal de poder-lo arrelar en el calendari d'esdeveniments de la ciutat.

La història de Berga "està estretament lligada" a les guerres carlines. De fet, la ciutat, que a l'època tenia uns 5.000 habitants, va arribar a esdevenir la capital carlina de Catalunya, com va recordar ahir Albert Cols. Era el 1837 i algunes administracions carlines i d'estaments militars es van traslladar a la ciutat ocupant edificis com cal Gironella, que va esdevenir la seu de la Junta Carlina. Justament ahir, la presentació de la carlinada es va fer a cal Gironella, a la part que avui és un bar, la Tosca. Cols va recordar que els carlins defensaven l'statu quo imperant i que el liberals pretenien modernitzar el país. La guerra va provocar que els ciutadans haguessin de prendre partit. El mateix que es proposa ara però en un format festiu. Qui ho vulgui pot apuntar-se a un bàndol o un altre a través del web www.carlinada.cat. Ahir, hi havia un centenar de persones inscrites i esperen arribar a les 200. Amb tot, si no s'hi arriba, les activitats es faran igual, va destacar el regidor Ribera.

Ara, la confrontació entre carlins i liberals no serà a sang i fetge sinó que té un rerefons lúdic. Els dos bàndols s'enfrontaran a través d'activitats esportives (bàsquet, handbol, vòlei, pòquer) i també d'una sessió de 3 hores de paintball, una prova que donarà 7 punts i que pot decantar la balança. Els guanyadors de les competicions aniran acumulant punts. A més també hi haurà un sopar carlí i un original concurs per escatir qui sap més coses de les guerres carlines, i una ruta teatral guiada per la Berga carlina, xerrades, un concurs de postres i també activitats solidàries com una recollida de productes d'higiene.

Aglutinar entitats

La Carlinada l'organitza l'Ajuntament de Berga amb la col·laboració de La Bauma dels Encantats, que s'encarrega de la dinamització de la festa; Òscar Garcia, de Cia de Jocs l'Anònima i organitzador de tres de les activitats i creador del sistema de puntuació de la Carlinada; els trabucaires de Berga i de Castellar del Riu, així com diferents entitats de la ciutat que han organitzat activitats de competició o divulgació per als dies de la Carlinada: Mountain Runners del Berguedà, Grup Colònies a Borredà, Trastukats, Casal de Gent Gran, el bàsquet, l'handbol i vòlei Berga, l'associació de veïns de Santa Eulàlia, la Taula d'entitats, La Farsa, Agrupació Biciclista Senglars dels Rasos, i a nivell particular els experts en temes carlins i historiadors Isaac Guerrera, Toni Gol, Albert Cols i Marcel Tuyet.