Hi ha molts veïns de Vilada que tenen per costum fer una caminada diària pel passeig dels Pins del Metge, just a l'entrada del municipi. Alguns ho han establert com una rutina, d'altres hi fan exercici o simplement s'hi acosten per desconnectar. Ara l'Ajuntament de Vilada i l'empresa Rural Salut treballen conjuntament per la recuperació d'aquest entorn com a espai terapèutic destinat a la promoció de la salut.

És a dir, per prevenir i ajudar a millorar l'estat de les persones que pateixen malalties com la fibromiàlgia o el càncer, o simplement per aconseguir una millora del benestar general dels que assisteixin als banys de bosc que s'hi organitzaran. El primer tast serà el proper dimecres, dins els actes del Festival de la Baells i de la Festa Major de Vilada, però les places ja estan totes plenes.

L'ús del passeig dels Pins del Metge com a espai terapèutic no és nou. De fet, tal com fa referència en el seu nom, va ser creat per a aquesta finalitat a principi del segle XX pel doctor Àngel Soler, el metge de família de Vilada que va trobar al municipi la possibilitat d'instal·lar-hi un sanatori per a malalts de tuberculosi, amb l'objectiu de promoure els hàbits saludables i una bona alimentació, en una climatologia adequada i un entorn natural idoni per a la millora de l'estat de salut dels pacients.

Aquest entorn natural va ser l'esmentat passeig, on es van plantar coníferes i altres arbres provinents d'arreu d'Europa amb la intenció de crear un recorregut terapèutic que ajudés a millorar la salut dels pacients de tuberculosi allotjats al municipi.

Així ho recorda Vicenç Massana, regidor de l'Ajuntament de Vilada, que conjuntament i gràcies a l'interès d'Ester Corrales i Natxo Oñatibia han vist l'oportunitat de convertir aquest espai natural en una zona per realitzar-hi el que es coneix com a banys de bosc, un món força desconegut a casa nostra però que cada vegada està agafant més embranzida, assegura Ester Corrales. Ella és una de les primeres catalanes de formar-se a Irlanda com a guia d'itineraris forestals terapèutics al Forest Therapy Guide Training i és col·laboradora d'Acció Natura, una entitat que treballa per aconseguir la custòdia de boscos per donar-los un ús social, per exemple amb la creació d'itineraris terapèutics.

Proves al territori

Tot i que s'han realitzat diverses proves pilot i s'estan estudiant els resultats obtinguts, actualment no hi ha cap itinerari terapèutic en marxa a Catalunya. El de Vilada podria estrenar-se en aquest camp si la primera presa de contacte entre administracions, empreses, entitats i usuaris dóna els fruits esperats. Segons Corrales, per poder dir amb tota garantia que es tracta d'un itinerari terapèutic cal vetllar "per la qualitat del bosc, perquè sigui accessible i tingui serveis a prop, i que sigui planer i apte per a tots els usuaris". Amb aquesta casuística, ja es poden fer banys de bosc. Per molt estranya que soni l'expressió, es tracta d'una activitat "que l'únic que busca és que els usuaris recuperin el contacte amb la natura de la manera més harmoniosa possible i amb els cinc sentits activats".

Tal com explica Corrales, "es tracta de caminar per un entorn natural de la manera més relaxada possible, en silenci, sense aparells electrònics i sense estrès, amb l'objectiu d'obtenir tots els beneficis possibles que ens pot donar la natura". Relata que tots els sentits entren en joc, "perquè un cop estàs en silenci, pots fixar-te més en tots els sons i sorolls, també pots tocar les plantes i els arbres per trobar les textures... i el mateix potenciant la vista, el gust o les olors". Al llarg d'aquest recorregut -que no ha de ser de molta distància "perquè el que importa no és els quilòmetres que es fan, sinó viure l'experiència amb un mateix", tal com assegura- el guia convida els assistents a desenvolupar algunes accions com l'observació o la relaxació.

Segons les experiències viscudes per Corrales i Oñatibia, "les sessions donen molt bons resultats, perquè és sabut que el contacte amb la natura sempre aporta beneficis, però aquests augmenten si hi ha una part de treball". En aquest sentit, assegura que s'ha demostrat que aquestes experiències ajuden a la reducció de l'estrès i de la tensió arterial, i també garanteixen un augment de les defenses. A més, afegeix que a nivell europeu s'utilitza com a prevenció de salut i millora del benestar i també com a tractament per a persones que pateixen fibromiàlgia, càncer o malalties mentals.

Turisme de salut

Aquest dilluns el Local Pirinenc de Vilada acollirà a les 7 de la tarda una jornada de presentació d'aquest projecte, abans de la sessió que es realitzarà dimecres. Hi participarà el regidor i historiador Vicenç Massana i Ester Corrales, infermera i directora de Rural Salut. L'objectiu, segons les parts implicades, és posar en valor aquest espai natural del municipi i poder-lo promocionar com a itinerari terapèutic dins de l'oferta de turisme de salut com un atractiu més de Vilada i el Berguedà. "En el fons no és res més que tornar als orígens i connectar de nou amb la natura, que ha estat l'espai natural de l'ésser humà durant molts segles", ha afegit Oñatibia, "i deixar de banda les preocupacions del dia a dia", ha acabat Corrales.