Quim Sala: «L'evolució de la societat es reflecteix al 100% a les aules»

El filòsof va ser professor del centre des del 1979 i fins que es va jubilar el 2004

30.06.2016 | 07:13
Quim Sala

Joaquim Sala va arribar a l´institut Guillem de Berguedà el curs 1979-1980 de manera provisional. S´hi va trobar tan bé que va estar-s´hi fins que es va jubilar el 2004. Són molts els alumnes que recorden les seves classes de filosofia i que encara avui el saluden pel carrer. Sala també manté una bona relació amb el centre, que visita sovint.

Com va arribar a l´institut de Berga?

Jo sóc de Centelles i quan vaig aprovar les oposicions de catedràtic vaig venir a Berga de manera provisional fins que tingués una plaça fixa a Vic. M´hi vaig trobar tan bé, que vaig decidir quedar-m´hi fins que vaig jubilar-me als 65 anys, ja en fa dotze.


Què és el que més va canviar amb el pas dels anys al centre?

El principal canvi el vam notar el 1996 amb l´arribada de la LOGSE i l´ESO, quan els alumnes van començar a entrar més jovenets i havien d´estudiar obligatòriament. Els professors ens vam haver d´adaptar, jo vaig canviar la didàctica sobretot de les classes de filosofia. Per altra banda, la sociologia i la psicologia, que també impartia, cada vegada van tenir menys protagonisme.


Com veu el món de l´educació actualment?

L´ensenyament està molt desorientat i queda clar que l´evolució de la societat i els canvis i transformacions que experimenta es reflecteixen al cent per cent a les aules: els canvis a les famílies, a les classes socials, els problemes econòmics interfereixen sempre al graó més dèbil, que són els infants i els joves, per tant això es percep a les aules.


Des que s´ha jubilat, manté el contacte amb el centre. Què ho fa?

La veritat, és que des que no treballo he tingut la meva etapa més fructífera com a pensador i escriptor, perquè des de la jubilació he publicat vuit llibres de filosofia. A més a més, he fet alguna col·laboració a l´institut i m´hi sento sempre com a casa, per això m´agrada venir de tant en tant i recordar vells temps i veure els amics.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema