L'Ajuntament de Berga i el Patronat de la Patum busquen un local municipal a la ciutat que, de manera provisional, pugui acollir la comparseria de la festa mentre no es decideix si s'arranja l'actual local o se'n busca un altre.

Tal com ja va informar aquest diari al seu dia, després del Corpus d'enguany les figures ja no van tornar a l'emplaçament que ocupen des del 2002 perquè a l'edifici hi ha presència de tèrmits. A més, els seus problemes crònics d'humitat s'han accentuat notablement per culpa del mal estat de la teulada que ha fet que quan plou hi hagi degoters a la sala de restauració i també a l'estança més gran on es guarda la comparseria (totes són peces més que centenaris) amb el risc que això suposa per a la seva integritat.

El consistori està estudiant quants diners valdria l'operació d'arranjar la teulada i també quant costaria condicionar un emplaçament alternatiu per valorar quina pot ser la millor opció.

Mentre no es decideix què es fa, i de forma paral·lela, els responsables municipals busquen un local on la comparseria "estigui en les millors condicions possibles" i alhora sigui visitables de nou "el més aviat possible", segons ha explicat a aquest diari la persona que millor coneix l'estat de salut de la imatgeria patumaire, Gemma Rodríguez, la restauradora de les figures. "L'Ajuntament no és el lloc més adequat" perquè les figures estan molt estretes, ja que hi ha poc espai i, a més, no es poden visitar. Per això es busca un lloc on puguin romandre mentre es facin les obres o es trobi un nou local.

Gemma Rodríguez ha explicat que la Casa de la Patum té importants problemes d'humitats. Per aquest motiu en el seu dia ja s'hi van posar aparells per controlar-ne el nivell i també deshumificadors. Rodríguez ha comentat que fa tres anys van aparèixer degoters a la Casa de la Patum a causa del mal estat de la teulada. Malgrat això no s'hi han fet intervencions. Així que el deteriorament de la coberta ha augmentat progressivament i els degoters han proliferat i alguns han caigut "sobre el lloc de les comparses".

Altíssima humitat

La presència d'humitat a l'espai on fins ara s'han guardat les comparses està molt per sobre del que la restauradora, tècnicament, considera acceptable. Segons les seves estimacions, el nivell d'humitat a l'estança on fins ara s'han estat les figures de la Patum arriba al 70% "quan els barems adequats haurien d'estar com a màxim al 50%" perquè entre els components de les figures hi ha "productes orgànics que fàcilment poden fer fongs", ha detallat Gemma Rodríguez. Per això també al seu informe aconsella que la imatgeria no torni a la Casa de la Patum en les condicions actuals

Al problema de les humitats s'hi ha afegit un altre vell handicap: els tèrmits. Aquests insectes han tornat a l'immoble tal com ja va avançar aquest diari. En aquest cas, el seu rastre i voracitat s'ha detectat a la sala de reunions de l'edifici, una estança que es troba entre el taller de restauració i l'espai on romanen les figures.

La comparseria patumaire es va guardar del 1968 al 2002 als baixos de l'edifici consistorial i anteriorment havien estat en un edifici de Sant Francesc. El trasllat a l'actual Casa de la Patum, inaugurada a final de l'any 2002, va suposar una millora de les condicions de conservació. La museïtzació d'aquest espai el 2007, inaugurat el novembre d'aquell any pel director general de Turisme d'aleshores, Joan Carles Vilalta, va fer que fossin visitables per primer cop. L'any 2015 aquest equipament va rebre 9.759 visitants, el 8,2% més en relació amb el 2014.