La comunitat educativa de Bagà i de l'Alt Berguedà s'ha llevat aquest dimecres amb la trista notícia de la mort sobtada del professor Josep Girabal Vilar, de 58 anys d'edat.

El decés va tenir lloc dimarts a la tarda quan el docent havia sortit a fer esport. Un ciclista va alertar els Mossos d'Esquadra a 2/4 de 9 del vespre que havia vist una persona estirada a terra a una pista forestal propera al nucli de Bagà, a la zona de la font de la Vinya Vella. Els agents es van desplaçar al lloc dels fets i van trobar el cos sense vida de Girabal a qui aquest dimecres es fa l'autòpsia la Ciutat de la Justícia. Es tracta d'un procediment habitual en aquests casos. Fonts dels Mosos d'Esquadra han informat que tots els indicis apunten que la mort es va produir per una indisposició física.

Fill d'Artès i berguedà d'adopció

El professor Josep Girabal Vilar era fill d'Artès però estava estretament vinculat al Berguedà de feia anys i residia a Bagà on vivia amb la seva família. Era mestre de primària i va exercir la professió a les escoles de la Pobla de Lillet, Guardiola de Berguedà o Alp. Actualment, feia dinou anys que treballava a l'institut l'Alt Berguedà de Bagà com a professor de llengua castellana. Girabal que va entrar a treballar al centre als inicis de la seva creació fa dues dècades, va formar part de l'equip directiu de l'institut com a coordinador pedagògic durant un periode de vuit anys. Posteriorment, va ser-ne el director durant quatre anys.

«El trobarem molt a faltar»

La directora de l'institut Núria Puig- que va accedir al càrrec fa tres anys quan va plegar el seu col·lega-, ha explicat a Regió7 que Josep Girabal era «molt bon professional, un molt bon company. El trobarem molt a faltar. Estem molt tristos per la seva pèrdua».

A causa de la mort de Josep Girabal, el centre baganès ha anul·lat els actes que tenia previstos per aquest dimecres i dijous (claustre, consell escolar o el dinar de final de curs) en senyal de dol. Núria Puig ha traslladat el condol a la família i s'ha posat a la seva disposició. La web del centre llueix un llaç negre.

Cerimònia de comiat

Fonts consultades per Regió7 han confirmat que es farà una cerimònia de comiat pel malaurat professor aquest dijous, a les 5 de la tarda, al pavelló de Bagà. La sala de vetlles del municipi, ubicada en una estança de la residència Salarich Calderer, romandrà oberta aquest dimecres des de les 7 de la tarda fins a 2/4 de 9 del vespre i dijous des de les 9 del matí i fins a la 1 de la tarda.

Josep Girabal deixa vídua i un fill que justament havia acabat de cursar segon de Batxillerat a l'institut on exercia el seu pare.

El professor era un gran amant dels esports i practicava regularment senderisme, escalada i també corria. Estava vinculat en l'organització de proves esportives.

Implicat al teixit esportiu

Josep Girabal formava part de diferents entitats com els Amics de l'Atletisme de Baga o el Club Esquí Coll de Pal. Col·labora activament en activitats com la Moixeró Trail que se celebrarà a l'agost. Justament, dimarts, s'havia programat una reunió per qüestions relacionades amb l'organització d'aquesta cursa. Josep Noguera, president des Amics de l'Atletisme de Bagà ha lamentat la mort de Josep Girabal. «És una pèrdua molt gran, sempre col·laborava en tot i era molt formal i complidor».

Josep Noguera ha explicat que Josep Girabal participava en les diferents activitats de l'entitat i ajudant en el que calia ja fos entregant dorsals en les curses que organitzen els Amics de l'Atletisme de Bagà com d'agafar els temps dels corredors manualment si convenia o fins i tot de fer de cotxe escombra en la darrera pujada vertical a Coll de Pal, un cursa en la que també havia participat.

Josep Noguera que també presideix la Penya Blaugrana de Bagà ha recordat també la faceta culé de Josep Girabal. «Estava molt involucrat amb la penya i quan hi havia partit i era a Bagà venia sempre».