Un grup de persones va ocupar, ahir, dissabte, un bloc de pisos de la plaça del Forn, i es van constituir en el que anomenen assemblea del Centre Social Okupat Autogestionat (CSOA) La Pastera. Es tracta d'un immoble abandonat almenys des de la dècada passada. Segons fonts consultades per aquest diari, forma part de les anomenades cases fantasma del barri vell, el resultat d'una operació d'especulació urbanística que va tenir lloc entre el final de la dècada dels 90 i el principi del 2000, que ha deixat un rastre de desenes de cases abandonades que estan en molt mal estat de conservació al centre històric de la ciutat.

Els impulsors d'aquesta ocupació van penjar dues pancartes a la façana de l'immoble reivindicant la necessitat de recuperar el barri vell de Berga. També van treballar per treure de l'interior del bloc rampoines i porqueria que hi havia acumulades després d'anys d'abandonament d'aquest edifici. Els ocupants van declinar fer declaracions. Amb tot, van remetre's a un fullet que havien repartir entre els veïns. En aquest escrit diuen que volen obrir l'edifici, "abandonat des de fa molts anys", com "un espai per al poble. Un lloc on poder dur a terme activitats de caràcter cultural" i que esdevingui "un punt de trobada per al veïnat del barri". Puntualitzen que "l'espai no serà un bar ni un local de festes. Això ho volem deixar absolutament clar".

En el seu fullet informen que aquest local "serà per dur-hi a terme activitats com un menjador popular, una biblioteca, un espai de formació o universitat popular i un gimnàs". El col·lectiu ocupant ha animat els veïns que els facin saber les seves "opinions i propostes, i que ens les pugueu fer arribar quan vulgueu, ja que, evidentment, l'espai serà obert a tothom, i en podreu fer ús sempre que ho desitgeu".

Els ocupants han convocat els veïns per a aquest diumenge a les 19 hores a la primera assemblea oberta del "nou espai alliberat".