Campanya contra la negativa del patronat de la Patum al ball de gegants del Centenari

El músic Jordi Pagerols voldria que s'interpretés la seva composició «Corpus 2016» que ja ha estrenat

04.07.2016 | 14:05
Els gegants ballen al so d´una peça de Springsteen

La negativa del patronat de la Patum que s'interpreti un ball de gegants per la Patum del Centenari composat per Jordi Pagerols i inspirat en la Verge berguedana ha estat el detonant d'una campanya impulsada pel músic berguedà a change.org per recollir firmes a favor de la seva proposta.

L'ha llançat ell mateix i té el suport de desenes de persones segons ha explicat. Aquesta recollida de suports on line és previst que s'estengui a diferents establiments de Berga segons ha explicat el promotor. La iniciativa ja ha recollit 190 firmes fins aquest matí de dimarts.

La petició

El 31 de maig d'enguany, Jordi Pagerols va adreçar una petició formal per escrit a l'alcaldessa i presidenta del patronat, la regidora de la festa, el gerent del patronat de la festa, el president de la Comissió del Centenari i el director de la banda de l'Escola Municipal de Música de Berga per tal que a la Patum de lluïment que tindrà lloc el proper dissabte 3 de setembre amb motiu del Centenari de la Coronació s'interpreti la seva peça titulada «Corpus 2016».

Es tracta d'un ball de gegants basat en tres temes relacionats amb el santuari: Goig de Queralt, Motet de la Mare de Déu i Himne de la Coronació. La peça fou arranjada per banda, «amb gran enginy i immillorables resultats, pel músic Berguedà Sergi Cuenca». «Corpus 2016» ja s'ha pogut escoltar als concerts del Memorial Ricard Cuadra tant a Barcelona com a Berga.

«En ambdues audicions, el Ball de Gegants "Corpus 2016" fou acollit amb gran acceptació tant pels músics com pel públic assistent. Varis dels presents em comentaren que els agradaria poder-lo tocar i veure´l ballar a la plaça per Patum». D'aquí que Jordi Pagerols s'animés a fer la petició argumentant que «Corpus 2016 no té cap melodia inventada. Totes, absolutament totes, són part de la cultura i de la música popular Queraltina. La música popular, no es crea ni es destrueix, només es transforma».

Pagerols argumentava en la seva instància que «el què sol·licito a continuació, no té cap punt de vanitat, sinó que és el desig que comparteixo amb molts altres berguedans, patumaires i queraltins, dels quals modestament me´n faig portaveu».

El patronat diu que no

La seva proposta es va debatre en la darrera reunió del patronat i la va desestimar «en considerar que els Gegants han de ballar les peces tradicionals que els són pròpies, en tenir en compte que altres vegades ja s´han desestimat oferiments semblants i per tal de no crear cap precedent que pugui portar a la interpretació habitual de peces que no són les tradicionals».

Malgrat això i després que aquest Corpus els gegants interpretessin un arranjament d'una peça de Bruce Springsteen per celebrar els 150 anys dels gegants vells i els 125 dels nous, el patronat assegura que «quan aquests van ballar amb música de Bruce Springsteen, aquest fet responia a un motiu mot concret i específic i tenia lloc de forma puntual i extraordinària». Així consta en els acords de la sessió.

Jordi Pagerols no comparteix el punt de vista del patronat i per això ha iniciat aquesta recollida de signatures. «Creiem que la resposta es contradictòria» perquè la seva composició beu de la música tradicional i de la cultura popular i «són balls propis» inspirats en peces de Queralt. Assegura que l'evolució natural és fruit de la incorporació de diferents músiques tradicionals.

«El patronat no hauria de vetar l'evolució natural» de la festa ha dit Pagerols defensant que la seva composició té sentit. «Jo seria el primer que m'oposaria a què la festa incorporés un ball de gegant inventat» però diu que no és el cas. Ha matisat que el seu únic objectiu amb al recollida de signatures és que el patronat reconsideri la seva oposició a què s'interpreti aquesta peça.

Aquests són els arguments de Jordi Pagerols i les persones que li donen suport i que han fet públic a les xarxes a través d'aquest manifest.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema