Campanya perquè els gegants ballin una altra música atípica pel centenari

Després del tema de Springsteen, un compositor pretén que soni una obra historicista seva

05.07.2016 | 07:34
Ball dels gegants amb música de Bruce Springsteen, enguany
Ball dels gegants amb música de Bruce Springsteen, enguany

La negativa del patronat de la Patum que s'interpreti un ball de gegants compost pel músic berguedà Jordi Pagerols per la Patum de lluïment del centenari aquest setembre ha estat el detonant d'una campanya a change.org per recollir firmes a favor d'aquesta iniciativa. L'ha impulsat ell mateix i té el suport de desenes de persones segons ha explicat. Aquesta proposta on-line és previst que s'estengui a diferents establiments de Berga, segons ha explicat el promotor. La iniciativa ja ha recollit més de 200 firmes.

El 31 de maig d'enguany Jordi Pagerols va adreçar una petició formal per escrit adreçada a l'alcaldessa, la regidora de la festa, el gerent del patronat de la festa, el president de la Comissió del Centenari i el director de la banda de l'Escola Municipal de Música de Berga perquè a la Patum de lluïment que tindrà lloc el proper dissabte 3 de setembre amb motiu del centenari de la coronació s'interpreti la seva peça titulada Corpus 2016. Es tracta d'un ball de gegants basat en tres temes relacionats amb el santuari: Goig de Queralt, Motet de la Mare de Déu i Himne de la Coronació. La peça va ser arranjada per a banda, "amb gran enginy i immillorables resultats, pel músic Berguedà Sergi Cuenca".

Corpus 2016 ja s'ha pogut escoltar als concerts del Memorial Ricard Cuadra tant a Barcelona com a Berga. En ambdues audicions, el ball de gegants Corpus 2016 va ser acollit amb gran acceptació tant pels músics com pel públic assistent. Alguns dels presents em van comentar que els agradaria poder-lo tocar i veure'l ballar a la plaça per Patum". Per això Jordi Pagerols es va animar a fer la petició argumentant que " Corpus 2016 no té cap melodia inventada. Totes, absolutament totes, són part de la cultura i de la música popular queraltina. La música popular no es crea ni es destrueix, només es transforma". Pagerols argumentava que "el que sol·licito a continuació no té cap punt de vanitat, sinó que és el desig que comparteixo amb molts altres berguedans, patumaires i queraltins, dels quals modestament em faig portaveu".

La seva proposta es va debatre en la darrera reunió del patronat i la va desestimar "en considerar que els gegants han de ballar les peces tradicionals que els són pròpies, i van tenir en compte que altres vegades ja s'han desestimat oferiments semblants i per no crear cap precedent que pugui portar a la interpretació habitual de peces que no són les tradicionals". Malgrat això, després que aquest Corpus els gegants interpretessin un arranjament d'una peça de Bruce Springsteen per celebrar els 150 anys dels gegants vells i els 125 dels nous, el patronat assegura que "quan aquests van ballar amb música de Bruce Springsteen, aquest fet responia a un motiu molt concret i específic i tenia lloc de forma puntual i extraordinària".

Jordi Pagerols no comparteix el punt de vista del patronat i per això ha iniciat aquesta recollida de signatures. "Creiem que la resposta és contradictòria" perquè la seva composició beu de la música tradicional i de la cultura popular i també és per un fet extraordinari: el centenari. Assegura que l'evolució natural és fruit de la incorporació de diferents músiques tradicionals. "El patronat no hauria de vetar l'evolució natural" de la festa, ha afirmat Pagerols, que defensa que la seva composició té sentit. "Jo seria el primer que m'oposaria que la festa incorporés un ball de gegant inventat", però assegura que no és el cas. Ha matisat que el seu únic objectiu amb la recollida de signatures és que el patronat reconsideri la seva oposició que s'interpreti aquesta peça.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Berguedà

Taller de rastreig a Guardiola de Berguedà
Guies de natura salvatge d´arreu del món comparteixen coneixements a Guardiola

Guies de natura salvatge d´arreu del món comparteixen coneixements a Guardiola

Una trentena de professionals participen a tallers de rastreig d'animals, supervivència o primers...

Berga i Navàs no respondran a la petició d´informació de Madrid per obrir el 12-0

Berga i Navàs no respondran a la petició d´informació de Madrid per obrir el 12-0

L'alcaldessa berguedana anuncia que proposaran al personal treballar el dia de la Constitució

La resposta de Venturós a la subdelegació del Govern: ´A major envestida, major fermesa i determinació!´

La resposta de Venturós a la subdelegació del Govern: ´A major envestida, major fermesa i determinació!´

L'alcaldessa de Berga ha publicat a Twitter la carta que ha rebut en motiu de l'obertura de...

Els Bombers apel·len a la responsabilitat personal per reduir rescats a la muntanya

Els Bombers apel·len a la responsabilitat personal per reduir rescats a la muntanya

Dels 383 rescats realitzats el 2015, 48 van ser de persones que havien anat a buscar bolets

Saldes serà el primer municipi declarat Espai amb un Cel Nocturn de Qualitat

La nitidesa del cel saldenc permet observar perfectament la Via Làctia i altres elements

Enllaços recomanats: Premis cinema