L'Ajuntament d'Avià aposta per consumir energies renovables. Per això des d'aquesta primavera el subministrament elèctric dels edificis municipals i de l'enllumenat públic provés totalment d'energies renovables per primer cop a la seva història. El vell contracte del servei s'ha acabat i el consistori l'ha tret a concurs amb unes bases que puntuaven que l'origen de la llum fos totalment sostenible i l'ha licitat a una empresa que garanteix que el 100% de l'energia provés de fonts renovables, Som Energia . Així ho ha explicat el regidor Josep Subirana i l'enginyer consultor Josep Maria Ferrao aquest dimarts. Subirana ha assegurat que Avià és el primer Ajuntament de la Península que fa aquest aquest pas. Quan el consistori berguedà hagi completat les diferents mesures d'estalvi energètic i de foment de les energies verdes endegades, el regidor Subirana calcula que suposaran un estalvi de 200.000 euros en quatre anys.

Al concurs de licitació s'hi han presentar 7 empreses i finalment l'ha guanyat Som Energia, «una cooperativa sense afany de lucre que produeix i comercialitza energia 100% verda». D'aquesta manera, Avià « té un subministrament procedent en la seva totalitat de fonts d’energies renovables i és el primer municipi de la Península que ha adoptat aquest canvi» ha assegurat Subirana. Som Energia opretsraà el servei per 79.000 euros anuals. La concesisó é sper dos ansy porrrogables.

El regidor ha especificat que el plec de contractació del subministrament d’energia elèctrica en baixa tensió i de recintes municipals de l’Ajuntament d’Avià, «exigia que l’origen de l’electricitat fos d’origen renovable». Amb aquest contracte de licitació es «pretén afavorir i divulgar un model de sostenibilitat energètica mitjançant la realització d’actuacions de divulgació i formació als empleats públics i la ciutadana, en el foment d’aquest model».

Segons Josep Subirana, aquesta opció es justifica «en el deure que tenen els poders públics de facilitar la participació de tots els ciutadans en la vida política, econòmica, cultural i social, tal i com diu l’article 9.1 de la constitució espanyola i de garantir el dret a gaudir d’un medi ambient adequat per al desenvolupament de la persona i vetllar per la utilització racional de tots els recursos naturals, amb la finalitat de protegir i millorar la qualitat de la vida i defensar i restaurar el medi ambient, recolzant-se en la indispensable solidaritat col·lectiva, com es pot llegir a l’article 45».

Aposta per el medi ambient

Josep Subirana ha explicat que en un any Avià «ha fet un esforç intens per disposar del primer punt de càrrega de vehicles elèctrics de la comarca. Té dues dependències municipals amb plaques solars tèrmiques i dues més amb fotovoltaiques i una tercera en construcció. Enguany ha aïllat edificis tèrmicament i ha canviat tots els llums de les dependències municipals per LEDS.

Avià ha demanat a la Diputació que pagui el 100% prop de 200.00 euros que el regidor Subirana calcula que valdrà canviar els actuals fanals de l'enllumenat públic poble 548 per leds, més eficients energèticament.

Avià ha estat guardonat amb el premi d’excel·lència energètica atorgat enguany per l’ICAEN, l’Institut Català de l’Energia, té un Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible (PAES) i forma part del Pacte d’alcaldes i alcaldesses contra el canvi climàtic participa en la Xarxa per la sostenibilitat de la diputació de Barcelona i en l’Estratègia per transició energètica nacional d’ERC.

Per un nou model energètic

Jospe Subirana h adefensat que «cal prioritzar un nou model energètic pel nou país. Hem de ser valents, i fer-ho sense espera i no ens podem permetre perdre una oportunitat al nostre abast». L'edil d'Avià assegura que «la revolució no és sortir al carrer. El gran poder dels ciutadans és decidir on posem on ens gastem els diners. Aquest poder és gairebé il·limitat i canvia el sistema per dins de manera de la manera més eficient i ràpida ja que utilitza sistemes d’oferta i demanda que estan perfectament establerts». Ha posat d'exemple que « si una part important dels ciutadans de Catalunya posessin els diners en una banca ètica, maximitzarien al seva cistella de compra sostenible i contractessin l’electricitat en companyies elèctriques 100% netes, els canvis es veurien al carrer en menys d’un any». Josep Subirana ha assegurat que

«realment el mercat no té poder sobre nosaltres, som nosaltres els que tenim el poder sobre el mercat escollint on ens gastem els diners. Aquest poder està del tot desconsiderat. On ens gastem els diners té una repercussió directa sobre el model de societat que volem»