La Residència Sant Bernabé ha iniciat aquesta setmana un programa de teràpia assistida amb animals per a persones grans en col·laboració amb l´empresa Anadyr.

Està adreçat a les persones grans que viuen en una residència, o soles a la seva llar. Fonts del centre han indicat que «la vinculació amb un animal pot ser molt beneficiosa i millora alguns dels símptomes i efectes de demències, millora la mobilitat i la capacitat d´expressió».

En aquesta primera sessió hi han participat 5 residents que presenten un deteriorament cognitiu. Fonts de la residència han informat que «els resultats han estat molt beneficiosos» ja que els participants «s´han mostrat amb més benestar i alegria després de les activitats que han fet amb els gossos, com passejar-los, acariciar-los, ruixar-los perquè no tinguessin calor».

La bona acollida d´aquesta teràpia, ha fet que els responsables de la Residència i Anadyr hagin decidit repetir aquesta experiència de forma mensual.

Els beneficis

En pacients amb demències avançades, on podem trobar des de l'alteració del llenguatge fins al deteriorament de les capacitats motores, s'ha demostrat que el contacte amb gossos juga té efectes molt beneficiosos sobre els pacients: es redueix la taxa de moviments motors involuntaris o estereotípies, es millora la concentració i memòria per l´ocupació que l'usuari dedica a l'animal, es descobreixen noves formes d´expressió a través de la comunicació no verbal...

La teràpia amb animals es basa en 4 grans eixos d´actuació: a nivell físic es busca la mobilitat; a nivell cognitiu, es treballa sobre la memòria; a nivell emocional, afloren emocions i sentiments; i a nivell relacional, es potencia la motivació de relació amb l´entorn.

Els gossos que participen en la teràpia han estat seleccionats prèviament pels propietaris i educadors canins de l´empresa Anadyr, fet que assegura una bona conducta d´aquests animals per treballar amb persones que presenten deteriorament cognitiu moderat-avançat.