Molts aprofiten l´estiu per llegir. És cert, però, que és l´estació de l´any de menys activitat a les biblioteques. Els infants fan vacances, els joves no han d´estudiar i molts adults marxen de la comarca perquè tenen vacances. Les biblioteques continuen obertes durant la temporada estival, però els responsables d´aquests equipaments al Berguedà tenen clar que no s´hi val a badar. Per promoure l´hàbit de la lectura i mantenir el nombre de préstecs durant l´estiu, les biblioteques de Berga, Puig-reig i Gironella i el Bibliobús Pedraforca s´han unit i presenten una campanya perquè l´activitat no disminueixi.

Aprofitant que les biblioteques del Berguedà funcionen com a Punt d´Informació Turística (PIT), els responsables dels equipaments, amb la col·laboració de l´Agència de Desenvolupament i l´Associació d´Hostaleria i Turisme del Berguedà, proposen un sorteig d´experiències culturals i turístiques a la comarca entre els usuaris que facin préstecs durant l´època estival.

D´aquesta manera ho van explicar Francesc Puig, Mireia Castillo i Queralt Ambròs, directors de les biblioteques de Gironella, Berga i Puig-reig, respectivament. El funcionament és molt senzill: per cada servei de préstec que es dugui a terme a les biblioteques de la comarca -també al Bibliobús- des del 4 de juliol al 17 de setembre els socis podran omplir una butlleta que els permetrà participar al sorteig d´aquesta panera turística, que inclourà activitats de lleure, entrades o àpats en restaurants de la comarca, entre d´altres. «El que hem volgut és aprofitar que som Punt d´Informació Turística per promoure la lectura i mantenir el nivell de préstecs de llibres, revistes, pel·lícules... en una època que costa més», va assegurar Francesc Puig.

Activitat conjunta

Per als responsables dels equipaments és una bona iniciativa pel fet d´unir-se en una activitat conjunta i, a la vegada, buscar altres col·laboracions, en aquest cas, amb el sector turístic de la comarca. La directora de la biblioteca de Berga, Mireia Castillo, va destacar que aquesta promoció pot ser una bona iniciativa per ajudar a dinamitzar el sector turístic i cultural de la comarca entre els mateixos berguedans, a banda de mantenir l´activitat a les biblioteques.

Segons Queralt Ambròs, directora de Puig-reig, és molt positiu que les biblioteques també siguin un punt de referència per donar informació a visitants i als mateixos veïns sobre els recursos turístics que hi ha a la comarca.

«A les biblioteques hi passa molta gent i hem d´estar preparats per promocionar el nostre territori», va assegurar. En aquest sentit, la responsable de Turisme de l´Agència de Desenvolupament del Berguedà, Imma Espel, va recordar que, en els darrers anys, dins del programa de la Diputació de Barcelona, s´han inclòs com a punts d´informació turística d´altres espais que no són estrictament oficines, «com, per exemple, comerços, establiments de restauració o també les biblioteques», va explicar.

El sorteig es farà durant el cap de setmana de la Fira de Santa Tecla de Berga, al setembre, entre totes les butlletes que s´hagin recollit durant l´estiu.