La residència Sant Bernabé de Berga ha iniciat aquesta setmana un programa de teràpia assistida amb animals per a persones grans en col·laboració amb l'empresa Anadyr. Aquesta iniciativa és adreçada a les persones grans que viuen en una residència, o soles a la seva llar. Fonts del centre berguedà han indicat que "la vinculació amb un animal pot ser molt beneficiosa i millora alguns dels símptomes i efectes de demències, millora la mobilitat i la capacitat d'expressió".

En aquesta primera sessió hi han participat 5 residents que presenten un deteriorament cognitiu. Fonts de la residència han informat que "els resultats han estat molt beneficiosos" ja que els participants "s'han mostrat amb més benestar i alegria després de les activitats que han fet amb els gossos, com passejar-los, acariciar-los, ruixar-los perquè no tinguessin calor".

La bona acollida d'aquesta teràpia ha fet que a partir d'ara es repeteixi de forma mensual.

Els beneficis

Fonts del centre han explicat que en pacients amb demències avançades, "on podem trobar des de l'alteració del llenguatge fins al deteriorament de les capacitats motores, s'ha demostrat que el contacte amb gossos juga té efectes molt beneficiosos sobre els pacients".

La teràpia amb animals es basa en quatre grans eixos d'actuació: a nivell físic es busca la mobilitat; a nivell cognitiu, es treballa sobre la memòria; a nivell emocional, afloren emocions i sentiments; i a nivell relacional, es potencia la motivació de relació amb l'entorn