Berga es prepara per viure els actes centrals de celebració del centenari de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt, que començaran a final d´agost. En el darrer any, la ciutat ha viscut un preludi de la festa amb moltes activitats vinculades i encara se n´estan preparant algunes. És el cas del rodatge del curtmetratge «Les orenetes de Queralt», que s´ha iniciat recentment per iniciativa de diverses entitats berguedanes i particulars que volen aportar el seu granet de sorra a la celebració.

«Una noia amb problemes matrimonials decideix fer el Camí dels Bons Homes, des de Montsegur al santuari de Queralt, per trobar respostes als seus dubtes interiors. Durant el viatge coneixerà una dona que l´ajudarà a enfrontar-se a si mateixa». Aquest és el punt de partida d´aquest film amb guió i direcció del berguedà Josep Maria Rossinyol i amb la direcció de fotografia de Fede Garrido. Rossinyol ha explicat a Regió7 que el projecte va néixer ja fa un any, tal i com ja va explicar aquest diari, tot i que en els darrers mesos «ha variat bastant», principalment, per adaptar el projecte a un pressupost més reduït del que s´havia previst inicialment. L´objectiu, ha explicat el director, «és celebrar el centenari d´una manera diferent, fent una pel·lícula ambientada a Queralt i poder-la estrenar durant les dates de la festa».

Rossinyol ha matisat que es tracta d´un projecte «totalment independent» i que es pot tirar endavant «gràcies a la col·laboració desinteressada de molts voluntaris que intervenen en el procés creatiu». Per altra banda, ha destacat que el pressupost de 6.000 euros que costa el projecte està destinat a les despeses de lloguer del material de vídeo i so, i a la postproducció del muntatge. Al darrere del projecte hi ha l´Agrupació Fotogràfica Tallers d´Arts i Oficis de Berga, el Grup Internacional Cinematogràfic 9,5 mm, Munt d´Arts, Cultural Natura i Eco-Projectes Merober SL.

«Les orenetes de Queralt» està protagonitzat per l´actriu berguedana Laia Cubilles i per Pilar Sardà, «dues professionals del sector que hem buscat per fer aquests papers amb més pes». A l´elenc s´hi afegeixen també Antònia Molera, Francesc Gannau, Arcadi Vives i Anna Escànez. L´equip tècnic, a banda de la direcció, està format per Albert Garrido, operador de càmera i muntatge; Bernat Gilabert i Oriol Vilalta, en els temes de música i so; Alba Soler i Anna Escànez, maquillatge i perruqueria; l´AFTDAO, en els aspectes de fotografia i Marc Leal en el disseny del vestuari. El rodatge s'està duent a terme per diversos escenaris naturals de la comarca.

El film tindrà una durada aproximada d´un quart d´hora i s´estrenarà el proper 31 d´agost al Teatre Patronat de Berga dins dels actes centrals de celebració del centenari de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt.