El Berguedà desenvoluparà projectes comuns de valorització del patrimoni amb l'antic nucli industrial de New Lanark (Escòcia) a través d'un programa plurianual amb el suport de la Diputació de Barcelona. David Font, el president del Consell Comarcal i de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà (ADB) ha visitat recentment aquesta espai declarat Patrimonni de la Humanitat el 2001 i que visiten cada any 300.000 persones dins d'una expedició de la Diputació de Barcelona encapçalada pel seu president Marc Castells.

Durant dos dies, a banda de visitar el patrimoni arquitectònic i cultural existent a New Lanark, «s'han iniciat converses per tal de cooperar en el futur entre els dos territoris». Fonts de l'Agència han destacat que «en el transcurs de la visita la delegació va tenir l'oportunitat de poder compartir informació amb diverses autoritats, entre d'altres, amb Aileen Campbell, ministra d'Esports i Salut Pública d’Escòcia».

La presència berguedana en aquesta comitiva respòn a la necessitat de reflotar el patrimoni de les antigues colònies industrials que s'alcen a redós del riu Llobregat entre cal Rosal i l'Ametlla de Merola. El dirigent berguedà han volgut conèixer altres experiències de posada en valor del patrimoni per veure què es pot exportar al Berguedà.

En el seu dia, l'any 1997 quan es va presentar el projecte de creació del Parc Fluvial del Llobregat a l'Ametlla de Merola, els seu dos ideòlegs i impulsors l'arquitecte Pere Vall i l'enginyer Àngel Miralda, també van divulgar altres experiències de valorització de nuclis industrials a Europa, entre les quals també la de New Lanark, entre d'altres. Fruit d'aquest afeina en el seu dia, la Generalitat va elaborar el Pla Director de les Colònies per fer-hi actuacions que ja fa anys que no es dota econòmicament.

New Lanark

New Lanark és un poble situat al sud de Lanarkshire i que fou fundat el 1785 per David Dale, el qual va decidir construir-hi fàbriques de cotó i residències per als treballadors, tot aprofitant l'energia hidràulica. Posteriorment, a través de la direcció de Robert Owen, les fàbriques prosperaren i es convertiren un exemple d'organització industrial, on l’arquitectura pretenia integrar-se amb la voluntat d'aconseguir el major benestar dels seus treballadors. D'aquesta manera, Owen introduí mesures socials per millorar la qualitat de vida, abolí el treball infantil, instaurà formació i sanitat gratuïta...

Tanmateix, després d'un període de decadència i de tancament de l'activitat industrial, fou a partir de 1975 que es va engegar un procés de restauració per mitjà de l'entitat New Lanark Trust. Procés de regeneració que va facilitar que l'espai fos declarat Patrimoni de la Humanitat l'any 2001. Així, New Lanark rep la visita cada any de més de 300.000 turistes, l'ens gestor ocupa a més de 160 persones en les diverses activitats, s'arrenden espais per a empreses i emprenedors, es potencien nous usos pel sector tèxtil. En definitiva, New Lanark és un clar exemple de com valoritzar el patrimoni industrial de forma integral, a partir de relligar la primera revolució industrial amb la quarta revolució industrial en què estem assistint. La vitalitat de l'espai, el voluntariat existent i de nou, com es concilia el passat i el futur, permet doncs, manifestar que New Lanark és un bon exemple de com la preservació del patrimoni històric i el paisatge, contribueixen a la cohesió social i a la identitat col·lectiva.