Els ajuntaments de Borredà (Berguedà) i Les Llosses (Ripollés) destinen 5.000 euros per tal de netejar de brossa la riera de Merlès. Aquests dos petits municipis han contractat la Fundació MAP de Ripoll «amb la doble intenció de netejar dos dels trams més llargs de la riera, i al mateix temps donar feina a una entitat de gran interès social» ha explicat l'alcalde de Borredà Joan Roma. Cada setmana netegen els llocs més freqüentats d'aquest espai.

El cost de la neteja l'assumeixen els dos consistoris (2.800 euros Les Llosses i 2.200 Borredà) «tot i que considerem que hauria de ser la Generalitat la que se´n fes càrrec si parlem d´un Espai Natural d´Interès Nacional» com és aquest cas. «Confiem en aconseguir ajuda institucional externa, en pro de preservar la riquesa de flora i fauna aquàtica de tot aquest espai».

Cara i creu

L'alcalde de Borredà ha fet un bon balanç de les accions realitzades dins del pla de millora de la riera. Dins de les accions positives esmenta que el camí rural asfalta «presenta bon aspecte» ja que el Consell Comarcal del Berguedà «va contractar la neteja de cunetes i marges de la abundant vegetació que envaïa bona part de l´asfalt i suposava un perill per la circulació de persones i vehicles». També destaca que els automobilistes han moderat la seva velocitat de circulació i que aparquen als espais condicionats per fer-ho. La presència de vigilància ha fet que els usuaris siguin conscients que s'han de comportar i «han desaparegut equips de música a tot drap que convertien algun gorg en una discoteca a l´aire lliure». A més, «la majoria d´usuaris troba lògic emportar-se les deixalles o almenys no deixar-les en qualsevol lloc, ni de qualsevol manera».

Entre les creus, Joan Roma exposa «hi ha una pressió excessiva en els punts més 'atractius' de la riera, on podem trobar-hi fàcilment un centenar de persones, amb mitja dotzena de gossos, i l´ús de xampús, sabons, etcètera, per neteja pròpia o dels animals de companyia». El dirigent exposa que per bé que «s´ha millorat el comportament respecte les deixalles però ara n´hi ha que les posen dintre de bosses, però les deixen 'in situ'. A la nit les bestioles busquen menjar i les escampen per tot arreu, amb la conseqüent dificultat per recollir-les». Finalment, assegura que «queda encara feina per fer per conscienciar la gent de que està en un espai protegit. Costa fer entendre aquesta situació» conclou.

Menys pressió humana

L'alcalde Borredà, un dirigent que ha viscut en primera persona la problemàtica del mal estat i degradació de la riera de Merlès, diu que és conscient que les accions iniciades dins del pla de millora de l'entorn de la riera són «un camí de llarg recorregut».

Er aquest motiu assegura que «la constància serà la nostra principal aliada i convindrà persuadir a molta gent» perquè hi vagi menys «una o dues vegades cada estiu. I prou. L´objectiu seria rebaixar a la meitat la presència humana, i conscienciar-la per no embrutar, en cap de les diferents modalitats: ni dintre ni fora de l´aigua».