El Museu del Ciment Asland de Castellar de n´Hug ha integrat un molí de clínquer al seu conjunt museístic. Amb aquesta actuació, el Museu incorpora una peça fonamental per comprendre el procés d´elaboració del ciment.

La peça prové d´una donació de l´empresa Beton Catalán, SA al Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC), que l´ha destinat al Museu del Ciment Asland de Castellar de n´Hug. El molí havia estat en funcionament a l´empresa Cabi, a l´antiga fàbrica de ciment de La Consolació, al terme municipal de Cercs (Berguedà) fins l´any 1989 en què l´empresa va cessar la seva activitat.

El molí incorpora una bomba de flux i es compon d´un cos cilíndric, de 10 metres de longitud i 2 metres de diàmetre aproximadament, en el qual es triturava clínquer per a la obtenció de ciment. El clínquer és un material de construcció que s´obté de calcinar els principals constituents del ciment fins a la fusió parcial. Després de refredar-se, es mol, es barreja amb guix i es tritura per obtenir el producte final: el ciment.

La col·locació del molí a l´entrada del Museu ha culminat una operació de càrrega, transport i instal·lació d´una complexitat considerable. Les tasques de col·locació i instal·lació del molí han comptat amb l´assessorament tècnic de l´empresa LafargeHolcim (fàbrica de Montcada i Reixac), que col·labora també amb el Museu en altres temes relacionats amb el món del ciment.