La reunió extraordinària del patronat de la Patum celebrada anit va ser fructífera. Per una banda, l'ens va negar-se a debatre de nou la proposta del músic Jordi Pagerols per tal que a la Patum de Lluïment del 3 de setembre que es farà amb motiu del centenari s'interpreti el seu ball de gegants "Corpus 2016". De l'altre, l'ens va donar llum verd a la proposta d'ERC que la festa tingui presència a la Smithosian Folklife Festival de l'estiu del 2018. Aquest certamen se celebra a Washington, dura 10 dies i aplega un milió de visitants.

Tal com ja ha anat informant aquest diari, el mateix patronat havia rebutjat per unanimitat la proposta de Jordi Pagerols en el seu dia. Tanmateix, una moció que va fer ERC en aquest sentit en el darrer ple i que va rebre el suport de la CUP va fer que retornés a la taula del patronat. Tanmateix, aquest organisme va rebutjar debatre de nou una qüestió sobre la que no s'han aportat nous elements per valorar segons va explicar al regidora de Patum Mònica Garcia a Regió7 en acabar la sessió ahir.

El patronat sí que va entrar a debatre una altra proposta d'ERC aprovada en el ple de la setmana anterior amb el suport de tots els grups. Aquesta és que la Patum tingui presència a la Smithsonian Folklife Festival de Washington a l'edició de l'estiu del 2018.

En aquest cas, els membres del patronat, representants de grups polítics de les colles i patumaires acreditats, van veure amb bons ulls aquesta proposta per a la projecció que pot donar a la ciutat. L'ens va acordar que a partir d'ara s'estudiarà com ha de ser aquesta presència i se'n farà una proposta que s'exposarà al conseller de Cultura Sant Vila. S'escau que el Govern ha signat un conveni amb els impulsors del festival per tal de difondre les tradicions populars i el patrimoni immaterial del país sota el lema "Catalunya: tradició i creació des de la Mediterrània"

La frontera dels 10 anys

D'altra banda, anit, el patronat de la Patum va haver d'aprovar "a contracor" com va admetre el gerent Albert Rumbo, la proposta de reducció de l'edat dels membres de les comparses de foc de la Patum infantil. Això vol dir que els menors de 10 anys no podran participar a les esmentades comparses: maces, guites i plens. Aquesta mesura s'adopta per adaptar-se a la llei que hi obliga, va detallar Rumbo. La primera ocasió en què s'aplicarà aquesta restricció imperativa per adaptar-se a la legislació serà aquest setembre quan es faci una Patum infantil especial el dia de la Gala, el 8 de setembre a Queralt dins del Centenari.