Sant Jaume de Frontanyà, el poble amb menys habitants de Catalunya, multiplicarà per 70 la seva població. Ho farà des d'aquest dijous 14 fins al 20 de juliol a través del certamen Biomusicat, que combina activitats relacionades amb les teràpies naturals, la natura i concerts de música en directe i que aplegarà 2.000 persones d´arreu del món, el 95% provinents de fora de l´estat espanyol. La trentena de veïns i els que hi tenen segona residència deixaran de banda la tranquil·litat que caracteritza el municipi per uns dies per acollir els dos milers de participants d´aquesta iniciativa, que és única a l´estat espanyol i que arriba al Berguedà per quedar-s´hi, si aquesta primera edició finalitza amb èxit.

De moment l'inici del festival, aquest dijous, ja ha tingut conseqüències. La primera és la recomanació d'evitar circular per aquesta carretera. Es tracta d'un consell que fa l'alcalde Joan Roma de Borredà, municipi per on cal passar per agafar aquesta via que condueix a aquest petit municipi. El batlle assegura que la presència de 2.000 visitants ja està comportant un augment del trànsit .«Aquesta allau de vehicles i persones suposa un increment espectacular de moviment en una carretera habitualment molt tranquil.la, tal com vaig poder comprovar ahir al vespre, en que multitud de vehicles de tota mena de característiques, es dirigien cap a Sant Jaume» assegura en un comunicat. Per això«recomanem evitar aquesta carretera des d´avui dia 14 fins el dia 21 en que està previst finalitzi el festival. I aquesta recomanació val tant per la circulació de vehicles com molt especialment per aquelles persones que acostumen anar a caminar per algun dels seus trams». L'alcalde de Borredà assegura que«la poca visibilitat en alguns trams, i el desconeixement de la carretera per part de la majoria de conductors, procedents d´altres territoris i països, fa recomanable canviar de costums i buscar altres indrets per anar a caminar, o per anar cap a La Pobla, per aquesta via»

Els organitzadors parlen

Els seus promotors, els responsables de l´empresa barcelonina Biomusicat SL, han volgut treure ferro a l´oposició d´un col·lectiu de veïns perquè el festival se celebri a Sant Jaume de Frontanyà, tal com ja fa informar aquest diari. «Per sort, ens hem trobat amb més gent a favor i que ha apostat pel certamen, que no pas veïns en contra, i és per això que l´hem tirat endavant».

Els organitzadors han escollit Sant Jaume de Frontanyà atrets pels paratges naturals i perquè creuen que l´espai s´adiu a la filosofia del festival, que gira a l´entorn de l´agricultura sostenible, l'ecologia i el menjar orgànic. L´alcalde del petit municipi, Rubén Lladós, ha vist la celebració del festival com una activitat que dinamitzarà econòmicament el territori, «i de fet, ja ho hem comprovat abans del seu inici: han llogat els terrenys on es realitzaran els actes, s´han arranjat els camins per accedir-hi, s´han contractat veïns per fer-hi algunes tasques, els organitzadors han dinat i sopat als establiments de la zona...». En aquest sentit ha assegurat que «si no ho haguéssim agafat nosaltres, se n´hagués beneficiat algun altre municipi de Catalunya. Si no funciona, doncs ja no es repetirà més, però s´havia de provar».

Activitats dia i nit

L´espai escollit per al festival està situat a tres quilòmetres del nucli urbà de Sant Jaume, a la finca de Vilarrasa. Aquesta setmana l´organització ja està treballant sobre el terreny per començar a adequar l´espai. En aquests camps és on s´habilitarà la zona d´acampada per a caravanes i en camps del voltant s´instal·laran les tendes. Les activitats es distribuiran en tres escenaris diferents i també s´està habilitant un espai de restauració, on únicament es cuinaran plats vegans i amb productes ecològics. Està previst que els participants arribin a Sant Jaume entre el dia 13 i 14, de manera esglaonada.

El punt de concentració serà, principalment, Ripoll. «És allà on arribaran amb tren o amb cotxes i on sortiran els autobusos que els portaran fins a Sant Jaume, que sortiran durant tot el dia durant tota la setmana», han detallat, «ja que hi ha persones que faran estada durant tota la setmana però n´hi ha que només vénen tres o quatre dies».

L´organització ha avançat que durant el dia, des de les 8 del matí fins a les 9 de la nit, hi haurà activitats relacionades amb la millora del benestar de les persones: ioga, tai-txi i altres teràpies de contacte amb la natura. A la nit, els escenaris s´ompliran de grups i músics que proposaran diversos estils: des de música chill out fins a electrònica. Els concerts s´acabaran a les 12 de la nit perquè l´endemà l´activitat s´iniciarà de nou. Les entrades ja estan esgotades, un fet que satisfà els organitzadors, que esperen que el públic en quedi satisfet.

«No organitzem una rave»

El director i responsable del festival ecomusical Biomusicat, Daniel Petrescu, ha volgut aclarir, fent referència a les queixes del col·lectiu de veïns que s´han posicionat en contra del certamen, que en cap cas es tracta d´una celebració incontrolada al bosc. Petrescu, informàtic de Romania que fa anys que resideix a Catalunya i que es mou en ambients relacionats amb les teràpies naturals i de millora del benestar, ha volgut deixar clar que «no organitzem una rave, és un festival de qualitat i amb totes les garanties».

Petrescu, juntament amb l´equip que està al darrere de la celebració, ha recordat que fa més de mig any que s´està preparant el festival i que el febrer «ja s´havien demanat tots els requeriments necessaris per poder-lo desenvolupar sense problemes». En aquest sentit, ha matisat que «en els darrers mesos els temes administratius s´han complicat perquè el col·lectiu de veïns que s´ha queixat ha buscat problemes allà on no n´hi havia». Assegura que «abans de decidir que el festival es faria a Sant Jaume de Frontanyà, ja havíem temptejat el terreny per veure si era possible i si hi havia interès».

Mesures de seguretat

Per altra banda, un dels temes que més els preocupen com a responsables de certamen és la seguretat. «Nosaltres som els primers interessats a garantir unes mesures de seguretat màximes, per això hem fet més del que ens demana la normativa per a l´organització d´aquests esdeveniments».

Segons Petrescu, s´ha mirat fins a l´últim detall durant les setmanes prèvies, «tenim una assegurança superior a la necessària, més punts d´aigua que els obligatoris, tindrem personal de seguretat pertot arreu, hem demanat la redacció d´un Pla d´Autoprotecció que no és obligatori tenir...». Tot plegat, diu, «per demostrar que el nostre objectiu no és cap altre que fer un festival que agradi a la gent i amb uns tallers i uns concerts de qualitat».

L´organització fa referència al perfil de persones que assistiran al festival per demostrar que es tracta d´un esdeveniment «pacífic i lúdic». «Potser es pensen que serem una colla de joves que ens droguem, però no serà això en cap cas perquè per començar no es vendrà ni alcohol, només cervesa artesana», ha relatat. «Algú creu que vindran persones des de Japó, Mèxic, Austràlia, Rússia, els Estats Units i de molts altres països, faran tants quilòmetres i pagaran 100 euros de mitjana per entrar al festival, amb despeses a part, per venir a beure i a drogar-se?», es pregunta. «Segur que no! La gent ve perquè busca l´oferta que donem», diu.

L'oposició dels veïns

Un grup de veïns i residents de Sant Jaume de Frontanyà s'oposen a la celebració del festival ecomusical Biomusicat. La programació d'aquest certamen multitudinari ha generat alarma entre la població, tal com ja va explicar aquest diari.

Més d´una trentena de veïns i residents de Sant Jaume s'han organitzat per mostrar la seva disconformitat amb la celebració del festival i s´han mogut per paralitzar-lo. Aquest col·lectiu ha alertat que Sant Jaume de Frontanyà «no disposa de mitjans tècnics ni personals per atendre i controlar» aquest esdeveniment. Afegeixen que els preocupa «seriosament el perill d'un incendi forestal» i també l'impacte mediambiental que pot suposar per a l'entorn natural i la seva fauna i flora.

Per altra banda, el col·lectiu de veïns afirma que no els consta l'existència dels plans de mobilitat ni seguretat per a una evacuació urgent en cas d'emergència, ni tampoc un control horari del temps que s´allargarà la festa, entre altres preocupacions com les molèsties pel soroll o l´abocament o emmagatzematge dels residus sanitaris.

L´alcalde de Sant Jaume de Frontanyà, Rubén Lladós, ha assegurat que els promotors han demanat el permís als propietaris de la finca on se celebraran els actes i, paral·lelament, s'han sol·licitat els corresponents informes favorables a Interior, al servei d'extinció d'incendis de Bombers, als Mossos d'Esquadra, als Agents Forestals i a Protecció Civil. Ara per ara, assegura el batlle, tots els informes són positius i permeten que la celebració es pugui dur a terme. A més, en els darrers dies s´estan realitzant algunes inspeccions sobre el terreny.