Les obres de construcció de la central de biomassa del polígon industrial de la Valldan, impulsada per la Mancomunitat de Municipis Berguedans per la Biomassa (MMBB), han entrat a la recta final i és previst que pugui entrar en fase de proves el darrer quadrimestre d'enguany, segons ha informat el consistori de Berga en un comunicat. D'aquesta manera, la instal·lació es posarà en servei un any més tard del previst pels seus promotors en el seu dia.

A hores d'ara s'estan duent a terme els treballs de canalització, tant per a aigua com per a l'oli tèrmic, i només faltaran les tasques finals de l'interior de la central, que ha estat possible gràcies a una ajuda d'1,5 milions d'euros de la Diputació de Barcelona. Està considerada una aposta estratègica per la sostenibilitat, l'ocupació i el desenvolupament econòmic comarcal i s'emmarca dins de l'Estratègia Berguedana 2020.

Aquests treballs de canalització s'aprofiten per passar els conductes a través dels quals es podrà passar amb un menor cost el cable de fibra òptica. Segons el comunicat fet públic pel consistori berguedà, aquesta central "representa un projecte innovador i replicable en altres polígons amb indústries amb la necessitat de calor en els seus processos productius, al mateix temps que genera situacions favorables per a la implantació d'empreses amb elevades necessitats energètiques" .

Els beneficis que ha de generar la planta de biomassa s'obtenen de la venda d'energia a les empreses del polígon, un procediment que es fa mitjançant dues xarxes de calor, una a 300 graus de temperatura, d'oli tèrmic; i una altra que funciona amb aigua calenta, a 90 graus. Tanmateix, a hores d'ara la mancomunitat no ha fet públic quins són concretament els clients que tindrà la central, als quals subministrarà l'escalfor que preveu produir amb biomassa.

La posada en servei de la central de biomassa, així com les calderes de subministrament de calor que "s'estan instal·lant a diversos edificis propietat dels ajuntaments de la mancomunitat", també repercutirà en el mercat de treball, ja que generarà una creació de llocs de treball directes en la gestió forestal i subministrament d'estella (unes 40 persones) i el manteniment del centre (4 persones), i altres llocs indirectes (aproximadament 60 persones).

A més a més, recollirà la possibilitat de fer actuacions d'investigació (I+D), representarà un factor d'estabilitat en el mercat dels productes originats de la gestió forestal, i pot funcionar a més com a centre consumidor de fusta sense sortida comercial com la que es genera en cas de ventades o incendis forestals.

El projecte l'ha desenvolupat una unió temporal d'empreses (UTE) integrada per dues empreses berguedanes: Montajes Rus i Instal·lacions Bover.