La comunitat franciscana ho té tot a punt per signar el conveni de cessió de les instal·lacions de Sant Francesc a l'Ajuntament de Berga. Només està pendent que el consistori berguedà prengui una decisió, segons va confirmar a Regió7 el franciscà Josep Gendrau, fill de Berga, que va ser pare provincial de l'orde abans de la reestructuració interna. Per la seva banda, la intenció de l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, és portar a l'aprovació del ple aquest conveni el 28 de juliol, segons va confirmar a aquest diari.

La comunitat franciscana va dir el seu adéu a Berga a final del 2014, després de més de set segles de presència. Des de fa un any i mig, les seves velles instal·lacions, compostes de diferents edificis- on hi viu un pare-, esperen una nova destinació. S'havia especulat amb diverses opcions, però sempre relacionades amb usos de caire social. Ara, tot està a punt per formalitzar la cessió d'aquestes instal·lacions al consistori per un període de 25 anys, segons va explicar Josep Gendrau.

La batllessa, Montse Venturós, no vol explicar el contingut del conveni fins que estigui beneït pels grups. Amb tot, va dir que el govern de la CUP el veu amb bons ulls, però "falta veure l'opinió de la resta de grups municipals". Un cop s'hagi debatut al ple, es podrà procedir a signar-lo. Com va dir el pare franciscà Josep Gendrau, "quan l'Ajuntament s'hagi decidit, llavors el signarem".

Ara per ara, l'única cessió d'espais de Sant Francesc que s'ha formalitzat és la de la planta del claustre a favor de l'Associació d'Amics de Joan Ferrer. El període és pel temps que calgui per fer l'exposició. Aquest espai s'ha d'habilitar per mostrar-hi l'obra del reconegut pintor berguedà Joan Ferrer dins dels actes d'una antològica que se li està preparant. L'entitat esmentada i el grup de pintors Verdaguer 7, molts dels quals deixebles de Ferrer, estan buscant finançament per a l'adequació dels espais i per poder fer l'exposició.

Fonts de l'entitat van explicar que mantenen converses amb el consistori, el Consell Comarcal, l'Agència del Berguedà, entitats bancàries i empreses de la comarca. L'Associació d'Amics de Joan Ferrer vol que "sigui una exposició per a la comarca en què s'impliquin diferents agents, també entitats culturals, per engrandir-la".