Sant Jaume de Frontanyà recupera la normalitat, des d'ahir, després de posar punt final a una setmana de música, activitat i multituds. El festival ecomusical Kali Mela ha aplegat 2.000 participants d'arreu del món al municipi més petit de Catalunya durant set dies, i els seus impulsors en valoren molt positivament el desenvolupament. El certamen, però, acaba tal com va començar: amb les queixes d'alguns veïns que no han vist amb bons ulls que el municipi acollís la celebració. Els organitzadors asseguren, però, que Sant Jaume de Frontanyà té tots els números per rebre la segona edició del Kali Mela l'estiu vinent.

Tal com va explicar a Regió7 Daniel Petrescu, director del festival, "el certamen ha estat un èxit, tot ha funcionat correctament i els participants han gaudit molt d'una proposta de qualitat". Petrescu va valorar "molt positivament la resposta que hem tingut dels veïns de Sant Jaume i de poblacions del voltant que han treballat, ens han ajudat i s'han implicat en la celebració". És per això, va afegir, que esperen que la petita vila del Berguedà sigui escenari de l'edició del festival de l'any vinent. "Ens hem enamorat del Berguedà i ens hi hem sentit molt a gust", va destacar.

Des de l'anunci de la celebració d'aquest certamen hi ha hagut un col·lectiu de veïns i residents de Sant Jaume de Frontanyà que s'hi han mostrat en contra, i que, un cop finalitzat, mantenen aquesta posició. Aquest diari ha pogut parlar amb diversos veïns del municipi que es van mostrar queixosos del comportament d'alguns dels participants del festival i també de l'organització "per no complir amb els compromisos inicials". En aquest sentit, per exemple, van assegurar que la música havia estat sonant durant gran part del dia durant una setmana seguida, "només amb un descans que anava des de la 1 del migdia fins a 2/4 de 5 de la tarda, i en alguns casos, amb un volum més elevat que els decibels permesos". Per altra banda, van lamentar que "s'han vist actituds poc respectuoses cap als veïns i també hi ha hagut la presència de l'ambulància dia sí i dia també". El col·lectiu es va mostrar enganyat pels impulsors de la iniciativa, "que han fet servir un nom alternatiu per al festival perquè ningú sabés de què anava. Sabem que no hi han fet activitats relacionades amb les teràpies naturals, i la música estranya no ha parat de sonar".

A l'altra banda de la balança, hi ha els veïns que s'han implicat en la celebració participant-hi com a treballadors i veient el certamen com una oportunitat per al desenvolupament del territori.

Mesures i control

Els organitzadors van desmentir aquestes crítiques dels veïns i van assegurar que "en cap moment la música ha sobrepassat els límits permesos. Hem tingut diversos controls i hi ha hagut cada dia 8 hores de descans sense música. Podem dir que s'ha seguit tota la normativa". Quant a l'assistència d'ambulàncies, Petrescu va explicar que en una setmana s'han hagut d'atendre "incidències petites típiques de qualsevol lloc amb multituds: baixades de pressió, caigudes i problemes menors".

Petrescu va lamentar que un sector de la població que no hagi acceptat la seva proposta. "Nosaltres hem intentat acostar-nos a tothom i explicar les vegades que fes falta la iniciativa, i hem volgut fer-ho el millor possible complint amb les mesures de seguretat necessàries i vetllant perquè no passés res. Finalment no ha passat res i tot ha anat bé, tot i que sabem que hi ha coses que hem de millorar".

Impacte econòmic

L'alcalde de Sant Jaume de Frontanyà, Rubén Lladós, es va mostrar també positiu a l'hora de valorar el festival. Tot i que va concretar que encara n'ha de parlar amb els organitzadors, no descarta que l'any vinent el certamen pugui tornar a Sant Jaume. Lladós va assegurar a Regió7 que la celebració ha tingut un impacte econòmic molt important per a la comarca. "S'ha donat feina a molta gent i els participants han deixat diners als establiments i negocis del Berguedà i de comarques veïnes", va detallar. Segons l'organització, l'impacte ha estat d'1,5 milions d'euros.

Pel que fa al respecte vers l'entorn natural, Lladós va afirmar que "s'han vist actituds molt respectuoses i en cap moment s'ha hagut de patir per cap dany. Al principi potser feia por que hi hagués algun incendi, però jo he vist com apagaven les burilles perquè no hi hagués cap incident". L'alcalde de Borredà, Joan Roma, també va precisar que el certamen no ha tingut efectes negatius.

Ara, els organitzadors s'estaran un parell de setmanes més als terrenys de Vilarrasa on s'ha celebrat el certamen per deixar-lo "impecable, tal com estava abans de la nostra arribada", va puntualitzar Petrescu.