"Aigua! Aigua!" era el que cridaven ahir al matí els participants a la festa dels Elois de Berga. Els carrers de la ciutat es van omplir d'aigua, com ja és habitual, llançada des dels balcons, finestres i tots els racons per on va passar la comitiva. La capital del Berguedà va viure ahir el plat fort d'aquesta festa tradicional marcada per la calor i, com sempre, la disbauxa.

El seguici, encapçalat pel tabaler, els administradors i la banderera (enguany, l'alcaldessa Montse Venturós) va sortir puntualment a les 9 del matí de la Font del Ros al so de la música de la Cobla Ciutat de Berga. Les primeres galledes d'aigua no van trigar a arribar. Els més atrevits van combatre la fresca que feia a primera hora a la ciutat. Cavalls i rucs van quedat ben molls, i evidentment, també els seus portadors i tots els berguedans que s'hi van sumar.

L'aigua no va cessar en tot el recorregut. Especialment les galledes van fer-se notar al carrer del Roser al seu pas per la plaça dels Països Catalans, a la plaça de Sant Joan i també al safareig de la Pietat, els punts amb més aigua. La comitiva va fer parada a la plaça Santa Magdalena, on es va repartir l'esmorzar popular. Ja de baixada, a la plaça de Sant Pere, es va fer la benedicció dels animals.

La remullada va donar pas a l'ofici solemne a l'església de Sant Francesc, presidida pel pare Josep Gendrau, i també a l'escenificació de la boda típica de l'alt Berguedà a càrrec de La Farsa (vegeu fotonotícia). La comitiva municipal va arribar al temple amb l'alcaldessa Montserrat Venturós portant la bandera. Administradors i tots els grups municipals, excepte la CUP, van entrar a ofici. A la sortida, el seguici va dirigir-se a la plaça de Sant Joan, on es va dansar el tradicional ballet de Déu. Com a final de festa, els nuvis, els acompanyants i els regidors van afegir-se al ball. La celebració va acabar a l'ajuntament amb el lliurament de les ferradures als col·laboradors de la festa per part del consistori i la Junta Conservadora dels Elois.