Els municipis d'Avià i Borredà van viure aquest dimecres un dia "històric". D'aquesta manera ho asseguraven els seus respectius alcaldes, Patrocini Canal i Joan Roma, després de saber que el projecte de construcció d'una depuradora al seu municipi serà una realitat en els propers mesos. Un projecte esperat des del 2003. Representants de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) van anunciar ahir que els dos equipaments ja funcionaran a mitjan 2017.

En el cas d'Avià, està previst que les obres s'iniciïn el proper 3 d'octubre i que estiguin finalitzades a la tardor del 2017, tal com han confirmat fonts de l'ACA a Regió7. L'alcaldessa, Patrocini Canal, i el regidor de Medi Ambient, Josep Subirana, es van mostrar contents de saber que el projecte tirava endavant, "i aquesta vegada amb fermesa per part de l'ACA i també de l'empresa constructora".

Canal va detallar que a la reunió també va participar-hi un representant de la companyia que explotarà la depuradora en els propers quinze anys, "i per això ara veiem que hi ha un compromís seriós, perquè el projecte interessa molt a l'empresa, i també recuperar els diners invertits". Cal recordar que les obres de construcció de la depuradora es van aturar el 2010. Fins llavors s'hi havia estès una part de la xarxa de col·lectors amb un cost de 800.00o euros. El mes de maig d'enguany, tal com va explicar Regió7, l'ACA va comunicar al consistori que calia dur a terme un nou projecte de construcció de l'equipament perquè l'inicial havia quedat desfasat.

Finalment, i després de les reiterades demandes fetes des del consistori per recuperar el projecte inicial i de la pressió que s'ha fet a través de l'associació Aigües Netes amb la recollida de 1.200 signatures lliurades al Síndic de Greuges per exigir la represa de les obres, "s'ha optat per adaptar el projecte inicial", va explicar Canal. Ara espera que no sorgeixin nous imprevistos per aconseguir que les aigües residuals dels nuclis d'Avià, Graugés, el Molí del Castell i Torre del Piquer deixin d'abocar-se a la riera de Coforb.

A Borredà les obres s'iniciaran el novembre, i es preveu que s'acabin en un termini de vuit mesos, segons ha indicat l'alcalde de Borredà, Joan Roma. "Avui és un dels dies més feliços de la meva vida política", va assegurar ahir a aquest diari el batlle. "La Generalitat va adjudicar la construcció de 59 depuradores el 2003, entre aquestes la de Borredà, i després de molts problemes burocràtics i econòmics serà una realitat", va dir.

"En els 37 anys que fa que sóc alcalde era un dels projectes més importants que tenia pendent, perquè realment és una necessitat per al poble", va afegir, a la vegada que va felicitar els nous responsables de l'ACA per la sensibilitat per accelerar el projecte.