El Centenari de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt omplirà d'actes Berga i el Berguedà durant dues setmanes. La comissió de Queralt 2016 ha presentat oficialment el programa de la celebració. Un llibret per a col·leccionistes amb disseny de Salvador Vinyes i Sílvia Massana i amb text de la historiadora Dolors Santandreu. Aquesta edició, finançada per La Caixa, inclou tots els actes que se celebraran a la ciutat des del 26 d'agost fins el 8 de setembre coincidint amb la baixada de la Mare de Déu a la ciutat.

El dissenyador Salvador Vinyes ha destacat que la imatge escollida pel programa, una fotografia dels ulls de la Mare de Déu, simbolitza «una mirada oberta» de tot el que comporta Queralt per als berguedans, «on cadascú hi pot llegir el que vulgui i identificar-se amb allò que se sent més identificat». Per altra banda, ha ressaltat que el disseny de l'interior és «ordenat i auster, amb la informació clara i justa perquè tothom conegui els actes».

Dolors Santandreu s'ha encarregat de fer una pinzellada històrica de la relació que hi ha hagut entre Queralt i els berguedans. «He volgut recollir diversos elements sobre el tema des del segle XIV i fins a l'actualitat», ha ressaltat. Santandreu ha deixat clar que aquest programa és un reconeixement a totes les persones que han escrit sobre Queralt en els darrers segles. El programa també recull un apunt històric sobre l'arribada de La Caixa a la ciutat de Berga el 3 de setembre del 1916, una data que coincideix exactament amb la coronació de la Mare de Déu de Queralt.

Xavier Güell, membre de Queralt 2016, ha avançat que s'han realitzat 6.000 exemplars del programa que es podran recollir de manera gratuïta als punts habituals de la ciutat a partir de la setmana vinent. Per altra banda, s'editarà un plànol del recorregut que la Mare de Déu farà per la ciutat durant la seva estada a Berga, «perquè tothom pugui saber quin dia i a quina hora podrà veure-la passar a tocar de casa».

Mossèn Ramon Barniol ha recordat que les festes del centenari van més enllà de la vessant religiosa i espera que tots els berguedans participin de les activitats que s'han organitzat. «La gent em demanava quin dia baixaria la Mare de Déu i quan passarà pels diversos pobles de la comarca. Doncs ara ja ho poden saber, perquè ja tenim el programa», ha afirmat. I és que la imatge de la verge passejarà per diverses localitats on serà rebuda pels seus veïns i amb la celebració d'una missa.

Quim Macià i Jordi Porta, representants de la Caixa, s'han mostrat satisfets de poder col·laborar en la celebració del Centenari de la Coronació. «Tenim la sort que el nostre aniversari coincideix amb l'aniversari de la coronació de Queralt i esperem que sempre es pugui mantenir aquesta col·laboració», ha destacat Macià. Per la seva banda, Porta, ha anunciat noves col·laboracions que des de l'Obra Social de l'entitat s'estan duent a terme amb el Taller Coloma i el Grup Horitzó del Berguedà a la ciutat.