Berga impulsa un projecte pioner per crear llocs de treball al sector primari

La proposta busca facilitar l'accés a la pagesia i la ramaderia per reactivar l'economia local

30.07.2016 | 07:43
Francesc Ribera, Montserrat Venturós i Josep Ginesta signant el conveni
Francesc Ribera, Montserrat Venturós i Josep Ginesta signant el conveni

L'Ajuntament de Berga ha posat les bases per tirar endavant un projecte pioner a Catalunya que té com a objectiu final la reactivació de l'economia local amb l'impuls del sector primari de la comarca: el projecte Primer Sector Berguedà. L'alcaldessa de Berga, Montserrat Venturós, i el secretari general del departament de Treball de la Generalitat, Josep Ginesta, van signar ahir el conveni de col·laboració per estudiar la viabilitat del programa que ha de servir per crear llocs de treball estables al Berguedà en el sector de l'agricultura, la ramaderia i l'àmbit forestal.
El regidor de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Berga, Francesc Ribera, va explicar els principals motors d'aquest projecte, en el qual s'ha estat treballant durant el darrer any des del govern de la CUP i que ja es començarà a posar en marxa amb l'objectiu que en els propers mesos pugui donar els primers resultats. La proposta consisteix, principalment, a introduir persones aturades en el sector primari i incentivar la creació d'explotacions ramaderes o agrícoles. És a dir, "impulsar l'economia productiva com a dinamitzadora dels altres sectors". "Molta gent no s'imagina poder treballar al sector primari perquè segurament no sap com entrar-hi si no s'hi ha dedicat. Amb aquest projecte intentarem donar les eines per fer-ho més fàcil i poder ajudar a la creació de llocs de treballs estables i arrelats", va concretar.
Aquest programa està en fase de desenvolupament, i de moment s'han marcat dotze fases a seguir perquè sigui una realitat. "No volem fer volar coloms i hi ha un procés a seguir. El que ja començarem a fer a partir de la setmana vinent és la determinació d'un model estàndard d'explotació agrícola, ramadera i forestal, que pugui esdevenir en poc temps un lloc d'autoocupació per a famílies o microcooperatives", va afegir. És a dir, "concretar un model que pugui consolidar-se". Per altra banda, es començarà a treballar en el calendari per posar en marxa el programa implicant-hi els agents del sector. Ribera va detallar que el projecte inclou la recerca de terres disponibles, la creació de cooperatives per a la gestió administrativa, de comercialització i d'ús d'eines i maquinària, un programa de formació i la creació d'un organisme de gestió i d'accés al programa, entre d'altres. "És a dir, cal crear totes les eines per facilitar que algú que mai s'havia imaginat que treballaria d'això pugui fer-ho amb certes garanties", va apuntar. El projecte ja s'ha posat en marxa, en aquesta primera fase d'estudi, i es preveu que els propers mesos comenci a tenir forma.

Un model exportable
El director general de Treball, Josep Ginesta, va mostrar-se satisfet que el consistori berguedà hagi presentat aquesta proposta "que trasllada la política de les paraules a la realitat". En aquest sentit, va destacar que "és important que les estratègies territorials a escala local es converteixin en oportunitats per a la creació de nous llocs de treball". "Ningú millor que el territori sap quin ha de ser el model per créixer, i en aquest cas, el Berguedà té l'aprofitament de la terra i la creació de cooperatives com un dels seus punts estratègics per tirar endavant". Per a Ginesta, "l'economia social i el cooperativisme és un model que funciona i que està creixent a gran velocitat".
La Generalitat finança aquest projecte del consistori berguedà, que espera que "sigui exportable a d'altres punts de Catalunya per la seva competitivitat un cop comenci a aplicar-se", va assegurar. "Esperem crear el llibre blanc de les cooperatives agrícoles a Berga", va concloure.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Berguedà

Assistents a l'exposició.
El Museu Asland inaugura l´exposició de l´empresa centenaria dedicada a la fabricació del ciment

El Museu Asland inaugura l´exposició de l´empresa centenaria dedicada a la fabricació del ciment

La mostra recull la trajectòria de Lafarge Cementos, que té els seus orígens al Clot del Moro des...

Berga obre les portes al festival de cinema social Fixa´t

Berga obre les portes al festival de cinema social Fixa´t

Les projeccions començaran el proper dia 3 de novembre i s'allargaran fins l'1 de desembre

Un regidor díscol d´ERC fa trontollar el govern de Vilada

Un regidor díscol d´ERC fa trontollar el govern de Vilada

Vicenç Massana trenca amb el PSC i s'alinea amb l'oposició, tot i que no deixa el seu grup ni l'acta

«He deixat de fer coses per tenir la botiga, però és gratificant»

«He deixat de fer coses per tenir la botiga, però és gratificant»

Neus Rius regenta el negoci familiar del sector de la moda Els Plens, que enguany rep el...

Teo Valls: «Em deia Berta, però mai m´he sentit noia»

Teo Valls: «Em deia Berta, però mai m´he sentit noia»

«Des de petit he tingut clar que volia ser noi», diu el jove, que explica el procés de...

El Tren del Ciment ja supera ara el nombre usuaris que va tenir durant tot el 2015

El Tren del Ciment ja supera ara el nombre usuaris que va tenir durant tot el 2015

El ferrocarril del Llobregat ha estat utilitzat per 20.688 persones i no tanca fins al novembre...

Enllaços recomanats: Premis cinema