L'Ajuntament de Cercs, amb el suport de la Diputació de Barcelona, vol convertir el pantà de la Baells en una de les potencialitats turístiques de la demarcació. L'alcalde, Jesús Calderer, i el vicepresident de l'ens provincial, Marc Castells, van inaugurar ahir el centre d'interpretació de la presa, un espai museïtzat que fa un recorregut per la història de l'embassament i que recull "l'enyorança de pensar que, ara fa 40 anys, la creació de la presa va obligar a marxar de casa seva els veïns de Sant Salvador de la Vedella" i "l'esperança dels múltiples usos que podem donar a l'embassament ara i en el futur", va resumir Calderer.

El projecte s'inscriu en la iniciativa Vies Blaves, que farà transitables 300 quilòmetres de la riba del Llobregat. A la Baells, segons Jesús Calderer, la intenció és activar-hi el sector turístic. El Berguedà és "la comarca més desconeguda de Catalunya", va valorar Marc Castells, que va dir que s'ha de treure "la capa d'invisibilitat".

L'alcalde de Cercs va celebrar que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) cregui en l'atractiu turístic del pantà. "Fa anys hi havia el convenciment que tan sols era un dipòsit d'aigua", va afegir Calderer. El batlle va tenir, a més, unes paraules d'agraïment pel treball fet sobre això per l'exalcalde Ferran Civil, present a l'acte i que divendres va ser absolt en el seu segon judici per un cas urbanístic.

La museografia repassa la història, l'obra, i el vincle amb el territori. S'han renovat els plafons de la primera corona, i s'han obert al públic les galeries ocultes. La intenció és aconseguir que sigui un recurs no només per a grups d'escolars, com ho ha estat fins ara, sinó per a tothom. Una oferta que, juntament amb un nou punt d'atenció, ha d'acompanyar les activitats que el sector públic i privat impulsen al voltant del pantà, i que aniran en augment amb la definició del pla d'usos que vol aplicar-se en el futur. El president comarcal del Berguedà, David Font, també va valorar el nou pas.