Reflotar la vella estació d'esquí dels Rasos de Peguera (Castellar del Riu) és clau per dinamitzar l'economia berguedana. Així ho creuen i ho han reivindicat incansablement diferents agents socials de la comarca des que el 2004 aquesta infraestructura de propietat privada va tancar portes. Ara que el Consell Comarcal del Berguedà ha fet arribar a la família Pujals una proposta de lloguer per almenys 25 anys per reobrir-la i reconvertir-la en una estació de muntanya que generi recursos tot l'any, l'aposta ha estat aplaudida pels representants del món empresarial i per l'alcalde de Castellar del Riu, el municipi on hi ha la major part de les instal·lacions. L'altre és Montmajor.

Tal com va avançar Regió7, el govern del Consell Comarcal que presideix David Font formalitzarà aquest setembre una proposta de lloguer dels Rasos als seus propietaris, però ja els l'ha fet arribar. L'ens comarcal ha començat a buscar diners per fer una inversió de 270.00 euros per reobrir l'edifici on hi havia la cafeteria com a centre de serveis als visitants i reconvertir l'espai en una estació de muntanya per dur-hi a terme activitats tot l'any.

Toni Barat, president de l'Associació d'Hostaleria i Turisme del Berguedà, va dir que la reobertura dels Rasos és la prioritat "número 1 dels nostres associats. Després és Queralt". Per a Barat, els Rasos són "un diamant en brut que cal aprofitar tot l'any i no només a l'època de la neu". Els representants del sector de l'hostaleria creu que "si els Rasos funcionessin serien un actiu bo per a tota la comarca".

Per la seva banda, Josep Fígols, president de l'Associació Comarcal d'Empresaris del Berguedà (Aceb), va destacar la necessitat de trobar solucions a l'atzucac que viu els Rasos, un centre que "fa massa anys que és tancat". Fígols va reivindicar els Rasos com "un motor de l'economia del Berguedà", i va lamentar la seva situació actual de deixadesa. "És una llàstima l'estat en què està actualment". Per a Fígols, una entesa entre el Consell i la propietat seria "perfecta", i opina que, si es pogués reconvertir en una estació de muntanya, "això seria molt bo". Fígols va assegurar que "seria esplèndid" que els Rasos reobrissin i va fer palesa la seva esperança que la proposta tiri endavant. "Esperem que es posin d'acord" i que això permeti desenvolupar-hi un model d'estació de muntanya a través de petites inversions que s'haurien d'anar consolidant amb la implicació del teixit de les administracions.

Una altra persona que veu amb molt bons ulls la proposta del Consell Comarcal és Adrià Solé, l'alcalde de Castellar del Riu. Solé, que també forma part del govern comarcal, va dir que el petit consistori que presideix, "sol, no podrà reobrir" una estació que els seus propietaris no han pogut tornar a posar en marxa des que la van tancar el 2004. Per això creu que "cedir-la" a les administracions seria una bona manera de treure-la de l'ostracisme. I fer-ho a través del Consell Comarcal i amb el suport econòmic de la Diputació de Barcelona.

La reobertura suposaria també posar ordre a l'afluència de visitants els hiverns que neva, quan "hi puja molta gent sense cap mena d'ordre ni profit" que volen gaudir d'una neu propera i accessible. Actualment, els Rasos estan catalogats com a sòl rústic. El nou pla urbanístic de Castellar, en fase d'aprovació inicial, preveurà que si en els primers 4 anys des de l'aprovació no s'ha fet res a l'espai, hi hagi l'opció d'expropiar-lo. Solé va dir que està convençut que no caldrà arribar a aquest extrem.