La Patum infantil del Centenari no es farà al santuari de Queralt el dia de la Gala, el 8 de setembre tal i com estava previst de fa mesos segons han confirmat a Regió7 Sergi Montaner president de l'Associació de la Patum infantil i la regidora de la festa Mònica Garcia. L'entitat que gestiona la celebració ha convocat una assemblea dels seus inetgrants per aquest dissabte per decidir si accepta fer-la l'1 de setembre a la plaça de Sant pere com a data alternativa.

La seguretat i la complexitat de la logística que caldria mobilitzar per fer la Patum xica al santuari berguedà com a cloneda dels actes de la Coronació són les principals raons que han portat a descartar fer la ballada dels menuts a Queralt segons es va acordar en una reunió celebrada dijous entre els representants de la Patum xica de la Comissió del Centenari i de l'Ajuntament i el patronat de la festa.

Sergi Montaner ha explicat que la plaça de l'església de Queralt on s'havien de fer les dues tandes de salts sense plens tal i com s'havia acordat al seu dia, té un aforament força limitat tal i com es va palesar quan els gegants van pujar-hi aquest juny. Portar 75 nens i nenes a Queralt per fer Patum hauria requerit també mobilitzar autocars i diferents serveis de seguretat com els Mossos o la Creu Roja per actuar davant de qualsevol eventualitat. A part 'indret presenta problemes d'accessibilitat per la presència de barreres arquitectòniques. Tot plegat ha fet que s'hagi optat per no fer la festa a Queralt.

Data alternativa: l'1 de setembre

La data alternativa que s'ha proposta i de fet l'única lliure dins de l'atapeït calendari d'actes del Centenari de la Coronació és l'1 de setembre a les 5 de la tarda a la plaça de Sant Pere. Aquest és l'escenari natural de la festa i fer els dos salts extraordinaris aquí seria molt més fàcil i facilitaria l'organització de la celebració ha admès Montaner. «És més fàcil fer-ho aquí baix».

Ara, l'assemblea de l'Associació de la Patum infantil que es reuneix aquest dissabte haurà de decidir si ratifica o no aquest canvi de data per dur a terem els salts de la canalla del Centenari. Sergi Montaner ha dit que el funcionament normal de l'entitat que gestiona la festa és assambleari i que reunir-se i «decidir entre tots què fem» és justament el que faran dissabte de la mateixa manera que ho fan quan han de prendre determinis sobre altres qüestions relacionades amb la festa