L'Ajuntament de Gironella destina enguany 70.000 euros a la festa major, una xifra que suposa un increment del 16% en relació amb la del 2015. Aquesta és l'aposta que fa el govern que presideix David Font perquè el municipi pugui programar un cartell d'actes variat i de qualitat per tal que la seva sigui la festa major "de referència" al Berguedà i al top ten de la Catalunya Central. Per exemple, enguany disposen de "la primera i la segona millor orquestra" del país, segons el regidor de Cultura, Festes i Patrimoni, Lluís Vall: la Selvatana i la Maravella.

La celebració d'aquest any aposta per potenciar elements com la Festa Major infantil, que arriba a la seva segona edició amb un espai propi a la plaça del Cinema, que d'aquesta manera es recupera com a escenari d'activitats de la festa major, un paper que ja havia fet antany, va explicar Vall. L'organització també vol posar l'accent a fer més gran la festa major jove, amb activitats com un holi festival al qual s'espera que assisteixi un miler de persones. A la festa jove hi actuaran els locals Rúpits. I, pel que fa a la festa clàssica, es reivindiquen elements tradicionals, com el ball de l'Almorratxa. Enguany, a banda del clàssic festival folklòric de dissabte 20, sortint de la missa de diumenge 21, els gegants commemoraran els seus 25 anys amb un ball. A més, hi haurà una ballada popular d'aquesta dansa gironellenca que reviurà amb més balladors. A part d'això, se segueix amb la línia de descentralitzar la celebració d'actes a diferents racons del municipi perquè la festa arribi a tot arreu i a tothom, i també per donar a conèixer el patrimoni.

La presentació del programa de la festa major d'enguany es va fer ahir, a la plaça de la Vila. Al batlle i al regidor de l'àrea els va acompanyar un ampli grup de representants de la vintena d'entitats que organitzen activitats al municipi i també de les persones que amb el seu treball també la fan possible, com els agents locals de seguretat. I també d'una parella d'alçada: els gegants de Gironella-Viladomiu Nou.