L'oficina comarcal del departament d'Agricultura, Pesca i Alimentació de la Generalitat deixarà de ser a Berga a principi del 2017. Aquest servei es traslladarà a Olvan, a l'edifici que havia de ser el centre de serveis i viver d'empreses de l'inacabat polígon comarcal de Rocarodona. El consistori olvanès ha ofert a la Generalitat l'ús d'aquest edifici, que li cedirà gratuïtament per un període de cinc anys.

L'Ajuntament de Berga no ha pogut oferir al Govern català un immoble adequat a les necessitats del servei en les mateixes condicions. D'aquí que, finalment, l'executiu autonòmic hagi acceptat l'oferta del consistori olvanès que li permetrà donar ús a un edifici on fins ara s'han invertit 600.000 euros de diners públics però que està tancat i barrat, és víctima dels vàndals, no té cap utilitat i s'ha d'acabar. Amb aquest trasllat, el Berguedà serà la segona comarca de Catalunya després del Maresme on l'oficina comarcal del DAR no és a la capital.

Actualment, aquest servei està ubicat en un pis a la carretera de Solsona, dins del nucli urbà de Berga. Ramon Lletjós, el director dels serveis territorial del DAR a la Catalunya Central, va admetre a Regió7 que aquesta seu "presenta problemes d'accessibilitat". Fins ara ja ha calgut fer-hi diferents adaptacions, i s'han registrat queixes perquè "no reuneix condicions" per les barreres arquitectòniques que té, les escales. Lletjós va dir que ja fa temps que "s'havia buscat un local dins de Berga" sense èxit. En els darrers mesos, l'Ajuntament d'Olvan ha ofert al departament cedir-los gratuïtament l'edifici de serveis esmentat.

En el moment en què el consistori olvanès va fer aquesta oferta a la Generalitat, Ramon Lletjós va entrevistar-se amb l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós. Segons va explicar Lletjós, l'Ajuntament de Berga no els ha pogut igualar les condicions proposades per Olvan: un espai amb tots els requisits necessaris per al servei i, a més, gratuït.

Ramon Lletjós va indicar que el trasllat ha estat "una decisió consensuada entre Olvan i Berga", en una operació en què també ha intervingut el Consell Comarcal com a intermediari. El responsable dels serveis territorials del DAR va matisar que "si Berga ens diu que disposa d'un local en condicions tindrà preferència" per acollir el servei. Lletjós va confirmar que, a més de l'oficina comarcal del DAR, també és previst traslladar a Rocarodona els servei dels agents forestals i rurals, que ara s'ubiquen a Berga, en un local diferent del del DAR.

Per a Ramon Lletjós, el fet que aquest edifici estigui al mig del no-res i en una zona sense serveis no suposarà un problema, i va destacar que està ben comunicat. A més, va exposar que "ho hem parlat amb les organitzacions professionals agràries". A l'hora de decidir, ha pesat tant el fet de poder disposar "d'un local en les millors condicions" com que la cessió fos gratuïta. "Ens ha semblat una bona opció". Lletjós també va dir que "sentim no poder continuar a Berga".

Els dos trasllats afectaran una vintena de persones, que ocuparan una part d'aquesta immoble, de 1.204 metres quadrats, distribuïts en dues plantes. Quan es va concebre, la planta baixa estava destinada a acollir petits tallers i serveis, mentre que la primera planta havia d'acollir oficines. Aquest immoble es va construir en el mandat passat amb un pressupost de 800.000 euros. El va promoure l'Ajuntament d'Olvan com a viver d'empreses i centre de serveis del polígon de Rocarodona. Tal com ja ha anat informant aquest diari, aquestes obres estan aturades des del 2011 per falta de diners. El president del Consell Comarcal, David Font, va anunciar recentment que el 2017 se'n podran comercialitzar les primeres parcel·les, perquè es reprendran els treballs. L'edifici de serveis no es va acabar, per bé que s'hi va fer una inversió de 600.000 euros.

Olvan acabarà l'edifici

Martí Orriols, l'alcalde d'Olvan, va expressar la seva satisfacció pel fet de poder donar una utilitat a un edifici que fins ara no en tenia, començava a ser víctima dels vàndals i s'hi havien invertit diners públics que no tenien cap mena utilitat. En el darrer quadrimestre d'aquest any, el consistori haurà d'acabar d'arranjar l'interior de l'immoble. Per fer-ho, disposarà d'una partida d'uns 250.000 euros, que es va concedir al consistori a través d'un PUOSC que inicialment s'havia de destinar a fer el centre cívic de cal Rosal, "però no es pot fer perquè l'espai no és nostre". S'ha demanat un canvi de partida per poder destinar els diners a acabar l'edifici.

El batlle olvanès creu que el fet que Rocarodona aculli l'oficina del DAR i els agents forestals i rurals "servirà per donar un ús al polígon. Creiem que això pot fer de motor per a la resta, per llançar i atraure-hi activitats". També va celebrar que l'Incasòl s'hagi compromès a posar a la venda les primeres parcel·les del polígon l'any 2017, com ja va avançar aquest diari. Si es fa, es desencallarien unes obres aturades des del 2011.