La vella estació d'esquí dels Rasos de Peguera (Castellar del Riu), que fou bressol de la pràctica de l'esquí a Catalunya l'any 1908, podria tenir una nova oportunitat per sortir de l'ostracisme en què està immersa des que va tancar portes a final del 2004. El Consell Comarcal del Berguedà està disposat a llogar-la i invertir 270.000 euros per reflotar un espai que considera estratègic pel seu potencial com a dinamitzador del sector turístic de la comarca, segons ha explicat a Regió7 David Font, president de l'ens comarcal.

Aquest setembre, els propietaris de l'estació berguedana, la família Pujals, tindran sobre la taula una proposta formal del Consell per tal de llogar-los la vella estació d'esquí per un període no inferior als 25 anys per desenvolupar-hi activitats de muntanya, i no només exclusivament de neu a l'hivern, ja que "aquest model" no és viable econòmicament, ha detallat Font. Aquesta és la primera vegada que es planteja aquesta fórmula de lloguer de l'espai per part d'una administració pública local i que a més estigui disposada a liderar l'aposta i a invertir-hi.

David Font ha explicat que la idea és fer una primera intervenció consistent en la millora i condicionament de l'antiga cafeteria La Creu i entorns per tal de reobrir aquest espai al públic com a estació de muntanya. De moment no es planteja que s'hi pugui tornar a practicar esquí alpí, però sí que es pugui aprofitar l'important flux de visitants que hi van a l'hivern -quan neva- a lliscar sobre la neu amb plàstics o trineus malgrat que l'estació roman tancada. Font ha exposat que a l'hivern es podrien oferir activitats que no requereixin una important inversió, com circuits d'esquí nòrdic i de raquetes de neu, i la resta de l'any altres ofertes relacionades amb la natura per tal d'atraure un públic familiar que faci turisme actiu.

Tot i que els propietaris no rebran la proposta en ferm i formal fins aquest setembre, l'oferta ja se'ls ha fet saber de paraula, ha detallat el president comarcal.

Ara, el Consell treballa per acabar de concretar diferents aspectes. Es planteja una intervenció inicialment modesta perquè sigui assumible econòmicament i també per veure com funciona i, si va bé, continuar fent-hi actuacions en el futur, ha detallat David Font. D'entrada el que és prioritari és reobrir l'edifici on hi havia hagut la cafeteria La Creu i el restaurant i el lloguer d'esquís i material, perquè funcioni com un centre de serveis per als visitants. Una altra de les actuacions és acabar de fer arribar la llum a l'estació perquè no en té.

Tanmateix, es dóna la circumstància que la línia elèctrica s'acaba justament a l'altra banda de la carretera d'accés a l'espai, ben bé abans de l'aparcament de La Creu, a escassos metres de la vella estació. Que hi hagi llum es considera bàsic per no haver de fer servir generadors. També es preveu muntar un espai per a la canalla dotat amb cintes i tobogans que es poden utilitzar tant a l'hivern amb neu com a l'estiu.

Concessió de la gestió

El Consell Comarcal no pretén gestionar directament amb el seu personal l'estació en el cas que hi hagi un acord amb la propietat dels Rasos. Si hi ha entesa, l'organisme comarcal en faria una concessió, ha manifestat el seu president.

"Rasos de Peguera és un projecte estratègic per al Berguedà i el volem liderar, el Consell està disposat a posar-hi diners", ha assegurat David Font. Es faria a través d'unes ajudes que ja s'han demanat a altres administracions, ha informat. "Volem assumir el repte de reobrir l'estació" pel revulsiu que podria suposar per al teixit econòmic de la comarca gràcies als ingressos que generarien els visitants atrets per les activitats que s'hi poguessin dur a terme durant tot l'any, funcionant com una estació de muntanya, "l'única dins de la província de Barcelona". El president comarcal ha dit que "si ens poséssim d'acord" amb els propietaris aquesta tardor, veuria "viable obrir" els Rasos reconvertit entre el 2017 i el 2018.

No a qualsevol preu

El dirigent berguedà, però, ha estat molt clar i ha advertit que rellançar l'antiga estació "no es pot fer a qualsevol preu". La inversió de diners públics s'hauria de situar dins "d'uns límits raonables". Per aquesta raó, el Consell ha fet una oferta que en realitat és una contraproposta, ja que la propietat n'havia fet una abans que fins ara no havia transcendit, adreçada a les administracions públiques com la Generalitat i la Diputació.

Els oferia el lloguer dels Rasos "per un termini insuficient i un import desorbitat", ha comentat Font. Per això el Consell ha mogut fitxa i ha fet una oferta que el president ha declinat comentar perquè encara s'ha de negociar, però que considera assumible per l'ens.