Les ordenances reguladores de l'ús públic de l'espai protegit de la la riera de Merlès preveuran sancions d'entre 750 i 3.000 euros. S'aplicaran en funció de la gravetat de les infraccions, com poden ser l'abandonament de deixalles, l'aparcament en llocs prohibits, la introducció d'espècies animals o vegetals no autòctones o la contaminació de l'aigua.

La comissió d'agents públics de la riera de Merlès, de la qual formen part ajuntaments, consells comarcals, consorcis i la Diputació de Barcelona i Generalitat, s'ha compromès a tenir aprovades aquestes ordenances abans de final d'any. L'objectiu és protegir, conservar i delimitar els usos d'aquest espai fluvial i els seus entorns des de Sant Jaume fins a Puig-reig.

D'altra banda, l'Associació de Defensa de la Fauna i la Flora Autòctona (ADFFA) i l'Agència de Desenvolupament del Berguedà amb el suport de la Diputació han organitzat tres jornades d'educació i sensibilització ambiental a la riera de Merlès sobre les espècies invasores. La primera s'ha fet aquest cap setmana i s'han capturat 5.000 crancs de riu invasors.