Si alguns dels turistes que aquests dies d'agost gaudeixen de les seves vacances a les contrades berguedanes s'acosta a la capital, sabran, ni que no entengui ni un borrall de català, que alguna cosa extraordinària està a punt de passar. Les pistes que se'n prepara una de grossa són arreu: balcons amb pancartes de l'oreneta de Queralt imatges de la Mare de Déu berguedana arreu, estols d'orenetes (el símbol queraltí) travessant de banda a banda carrers enganxades en xarxes, pancartes i rètols amb diferents missatges vinculats amb l'himne del santuari o queraltins, banderoles o dibuixos de la Verge fets per diferents artistes de la ciutat, cintes de plàstics blanques i blaves els colors de la patrona oficiosa berguedana. L'operació d'engalament general a què s'està sotmetent Berga encara no s'ha acabat perquè falta guarnir espais però la imatge que presenten carrers i places de la ciutat ja és completament inusual.

Aquesta és la febre queraltina que es viu a Berga quan falten tretze dies perquè comencin els actes commemoratius del Centenari de la Coronació Canònica de la Mare de Déu de Queralt, que s'iniciaran el 27 d'agost amb la baixada de la imatge religiosa i s'acabaran el 8 de setembre, quan la retornin al santuari per celebrar-hi la Gala, festa local

A principi d'aquest any, membres de la Comissió del Centenari, que s'encarrega de l'organització d'aquesta commemoració, van reunir-se amb representants veïnals de diferents sectors de Berga per convidar-los a guarnir els seus carrers i places per rebre la Verge.I la feina s'està fent amb un exèrcit d'homes i dones que treballen voluntàriament per retallar cintes de colors, xarxes, orenetes, pancartes i mil coses més i col·locar-les als carrers.

Roger Cortina té cura de l'àrea de guarniments de carrers dins de la Comissió del Centenari. Explica que s'ha fet un doble esforç al barri vell, una zona de Berga fortament despoblada i on la poca població que hi resideix és molt envellida. "Tothom hi ha col·laborat i els uns ens hem ajudat als altres per guarnir-la", comenta.

Les ornamentacions se les han pagat els veïns de cada carrer i també els de cada escala, les comunitats de propietari. Triomfa la icònica oreneta. Molts metres dels plàstics de color blanc i blau s'han hagut de comprar a Manresa i les banderoles a Toledo perquè a Berga no n'hi havia prou. "Ens diuen si ens hem tornat de l'Espanyol", comenta somrient Roger Cortina. "En realitat són els colors de la Mare de Déu de Queralt". Els artistes berguedans també participen en la festa i han pintat imatges de com veuen la Mare de Déu. Es poden contemplar al carrer Major. També s'han col·locat pancartes amb frases marianes, goigs i melodies queraltins, de l'himme de Queralt o el Virolai: "Sol de glòria, foc de vida, llum de tot progrés, sobre Berga brilla sempre més!" o "Avui al front us posem reina i mare una corona d'amor infinit", "Alabat si sempre el nom teu santa Maria de Déu", entre molts d'altres.

La setmana que ve es començaran a posar els guarniments als carrers on manquen i s'acabarà de posar el toc final al Buxadé, on els veïns colliran boixos i hi faran un arc vegetal. També s'han decorat i agençat les esglésies. Ahir van cloure els treballs de neteja del retaule del temple parroquial de Santa Eulàlia perquè estigui resplendent.

Roger Cortina explica que els guarniments suposen "una forma d'adhesió a la celebració" i que, més enllà de les creences religioses de cadascú, és una festa "tranversal que està aplegant persones amb maneres de pensar molt diferents, algunes creients, les altres no, i que agermana la ciutat".