La Patum infantil extraordinària del Centenari no es farà al santuari de Queralt el dia de la Gala, el 8 de setembre, tal com estava previst de fa mesos, segons van confirmar a Regió7 Sergi Montaner, president de l'Associació de la Patum infantil, i la regidora de la festa, Mònica Garcia. L'entitat que gestiona la celebració ha convocat una assemblea dels seus integrants per a aquest dissabte per tal de decidir si accepta fer-la l'1 de setembre a la plaça de Sant Pere com a data alternativa.

La seguretat i la complexitat de la logística que caldria mobilitzar per fer la Patum xica al santuari berguedà el dia de la cloenda dels actes de la Coronació són les principals raons que han portat a descartar fer la ballada dels menuts a Queralt segons es va acordar en una reunió celebrada dijous entre els representants de la Patum xica de la comissió organitzadora del Centenari i de l'Ajuntament i el patronat de la celebració

Sergi Montaner va explicar que la plaça de l'església de Queralt, on s'havien de fer les dues tandes de salts però sense plens tal com s'havia acordat al seu dia, té una capacitat força limitada, tal com es va palesar quan els gegants van pujar-hi aquest juny. "Volem fer les coses bé i que la celebració quedi lluïda", i evitar que hi pugui haver complicacions derivades del poc espai. A més, traslladar els 75 nens i nenes que protagonitzaran la Patum fins a Queralt hauria requerit també mobilitzar autocars i diferents serveis de seguretat com els Mossos o la Creu Roja per actuar davant de qualsevol eventualitat. A part, Montaner va fer notar que l'emblemàtic indret presenta problemes d'accessibilitat per a persones amb problemes de mobilitat a causa de la presència de barreres arquitectòniques. Per això s'ha descartat Queralt.

Festa l'1 de setembre

La data alternativa que s'ha proposat per fer la versió extraordinària amb motiu del Centenari de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt, i de fet l'única lliure dins de l'atapeït calendari d'actes de l'efemèride berguedana, és l'1 de setembre a les 5 de la tarda a la plaça de Sant Pere, segons va explicar la regidora Mònica Garcia. Aquest és l'escenari natural de la festa, i fer els dos salts extraordinaris aquí seria molt més senzill i facilitaria l'organització de la celebració, va admetre Montaner. "És més fàcil fer-ho aquí baix".

Ara, l'assemblea de l'Associació de la Patum infantil que es reuneix aquest dissabte haurà de decidir si ratifica o no aquest canvi de data per dur a terme els salts de la canalla del Centenari. Sergi Montaner va dir que el funcionament normal de l'entitat que gestiona la festa és assembleari, i que reunir-se i "decidir entre tots què fem" és justament el que faran dissabte, de la mateixa manera que ho fan quan han de determinar altres qüestions relacionades amb la festa.

Dos salts de plens

Finalment, la versió adulta de la Patum del Centenari tindrà dos salts de plens el 3 de setembre i no un com s'havia anunciat. Així ho va explicar la regidora Mònica Garcia. A l'inici s'havia previst fer només un salt per falta de diners per pagar els fuets. Tanmateix, ara ha sorgit la possibilitat de demanar una ajuda a través d'una convocatòria especial de la Diputació. Si s'atorga, seria del 50%. La regidora confia que els la donin i, en qualsevol cas, va assegurar que hi haurà els dos salts de plens habituals.