El govern de Cercs no es resigna que el futur de la central tèrmica del municipi sigui l'enderroc. Quatre anys i vuit mesos després que la central aturés la seva activitat, no s'ha trobat cap activitat industrial alternativa. Els responsables de l'empresa propietària (primer Eon Generación SL i posteriorment Viesgo Generación SL) no s'han manifestat públicament durant aquest termini per dir si hi portaran a terme o propiciaran o facilitaran alguna nova activitat. Inicialment es va plantejar la possibilitat de produir-hi biomassa, però aquesta opció es va descartar. I fins ara no se n'ha sabut res més, tot i que que el 2015 es va exhaurir el termini del conveni signat al seu dia per representants de la propietat i del consistori. Es donaven 4 anys per trobar activitats alternatives a la central. No hi ha hagut resultats.

Tot i que els dirigents de Cercs han expressat diversos cops que volen liderar la seva pròpia reindustrialització i han reivindicat que aquesta transformació havia de ser estratègica pel Govern català, en el cas de la central tèrmica, fins ara, n0 ha cristal·litzat cap iniciativa. I, tal com ja va informar aquest diari, la proposta de fer-hi una planta pilot de metà sintètic no va obtenir ajudes.

En declaracions a Regió7, l'alcalde, Jesús Calderer, va assegurar que "el que volem és que s'hi faci alguna activitat". Amb tot, va admetre que "la realitat" és que, d'ençà del seu tancament el 31 de desembre del 2011, no s'han tingut notícies que la propietat hi vulgui desenvolupar cap possible activitat industrial alternativa. Per això, va admetre que, "seguint el pla de tancament, s'ha de tirar a terra i deixar la zona com estava abans". El batlle és conscient que, "si no surt res, al final caldrà plantejar que tot el conjunt o una part vagi a terra".

Tanmateix, va matisar que "l'Ajuntament no farà cap pressió perquè la propietat desmantelli la central. Esperarem fins a l'últim moment per veure si s'hi instal·la alguna empresa". Calderer va assegurar que "no hi ha cap pressa. Si féssim aplicar la normativa tindríem un solar i prou". En canvi, va sostenir que una millor opció és que es poguessin aprofitar les instal·lacions de la central per a usos industrials, com la xemeneia d'evaporació d'aigua (la gran). Calderer va explicar que les infraestructures existents permetrien generar i distribuir electricitat, que l'indret també gaudeix de "molta aigua", i que l'impacte paisatgístic fruit de l'activitat industrial ja està fet.

L'alcalde de Cercs va assegurar que "estudiarem i donarem les màximes facilitat" a les propostes que hi pugui haver per donar nous usos a les velles instal·lacions de la central. "Mantenim les esperances que s'hi pugui fer quelcom perquè l'espai en si té possibilitats", va declarar Jesús Calderer.

Pendents de la paperassa

Fonts del departament de Territori i Sostenibilitat han explicat que estan a l'espera que la propietat els acrediti que han cessat l'activitat de la central d'acord amb la legislació vigent. Han informat que, aquest mes de juny, Viesgo Generación, SL (l'antiga Eon Generación, SL) "va aportar les dades demanades per acreditar el compliment de l'article 66 de la Llei 20/2009". L'Agència de Residus de Catalunya (ARC) i l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) estan estudiant la documentació presentada". Pel que fa a l'ACA, "ha valorat la documentació aportada d'insuficient i se sol·licitaran noves dades, atès que manca tot allò relatiu a la Directiva d'Emissions Industrials (DEI)".

Les mateixes fonts han exposat que "el procediment finalitzarà quan es consideri que queda acreditat el compliment de l'article 66 i 66.bis de la Llei 20/2009". Serà aleshores quan el Govern "emetrà una resolució en què autoritzi el tancament i extingeixi l'autorització ambiental d'aquest establiment, on es farà constar que s'ha verificat de forma positiva que es compleixen les condicions relatives al cessament definitiu".