L'Ateneu Columna Terra i Llibertat de Berga ha organitzat, per a aquest dissabte, una jornada anticlerical. Així han batejat els actes que han programat el mateix dia de l'arribada de la Mare de Déu de Queralt a Berga, amb motiu de les festes del Centenari de la Coronació de la Verge, que comencen a la capital berguedana el cap de setmana que ve.

El col·lectiu anarquista s'ha mostrat crític amb la celebració d'aquesta efemèride. Per mostrar la seva disconformitat, ha iniciat diverses accions, una, l'organització d'un conjunt d'activitats aquest divendres i dissabte en una jornada anticlerical amb recitals de poesia o la presentació del documental #QueraltSol2016, que vincula l'època franquista amb la festa del centenari. Els darrers dies, pels carrers de la ciutat també s'han pogut veure pancartes i cartells contraris a la celebració. "Coronació: res a celebrar" i paraules que ataquen de manera contundents l'Església es poden llegir entre els guarniments que els veïns han penjat per rebre la Mare de Déu.

L'entitat llibertària, a través d'un comunicat, ha fet públic el seu posicionament respecte a la celebració que viurà la ciutat durant els propers dies. "Si avui feu un vol per molts carrers de la ciutat de Berga us semblarà que estigueu al 1940, just després de la victòria franquista que en van dir Croada Nacional. Anem enrere com els crancs, sens dubte, alguns així ho volen", diuen. "Per a gran part de la població això de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt és quelcom que ni els va ni els ve (més enllà de la Patum que se'n faci). I un altre grup de gent ?-prou important- en som activament contraris, als actes religiosos que impulsa l'Església. Sí, som més de les pubilles de Belcebú que de vendre estampetes i sants o de dir-li algú amb qui no s'ha d'anar al llit o exigir a una dona que tingui un fill que no desitja", han afirmat. "A Berga no som poques les persones que ens sentim immensament allunyades de la religió i del que se'n deriva. Gent per a la qual l'únic sagrat és el lliurepensament, les llibertats individuals i col·lectives, la justícia social i el bé comú", han destacat, entre altres crítiques.

Aquest comunicat està enganxat pels carrers de Berga juntament amb el dibuix del personatge de ficció Godzilla que es vol menjar una oreneta (el símbol de la Mare de Déu), que també està pintat en algunes parets. En to irònic, el col·lectiu anima els berguedans ha penjar un Godzilla als balcons de les cases, en lloc de l'oreneta.