Explicar als més menuts la història de la muntanya de Queralt, del seu santuari i de la Mare de Déu i quina vinculació ha tingut amb Berga i els berguedans. Aquest és el principal objectiu dels autors de L'Oreneta de Queralt, el llibre dirigit al públic infantil que es presentarà aquest divendres dins dels actes del Centenari de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt. El berguedà Roger Cortina i el manresà Carles Perarnau signen els textos del conte. Les il·lustracions han anat a càrrec del solsoní Pere Cuadrench.

Segons ha explicat Roger Cortina a Regió7, la idea va sorgir ja fa uns mesos amb l'objectiu de cobrir "el buit" existent pel que fa al material relacionat amb Queralt per a infants. "Darrerament s'han fet llibres sobre la Patum i també de la festa dels Elois per a nens, però no hi havia res sobre Queralt en concret", ha fet ressaltar. És per això que el conte parteix d'una base pedagògica "per donar a conèixer d'una manera amena i senzilla la història de Queralt, tot el que l'envolta i la seva evolució, així com també la relació amb la ciutat i els seus veïns". Cortina ha avançat el fil conductor de la història. La Laia és una nena que puja per primer cop a Queralt amb els seus avis coincidint amb la festivitat de Sant Marc. Pel camí, els avis li expliquen tot el que té a veure amb la muntanya i el santuari. A banda, els menuts podran identificar els espais que formen part de l'entorn de Queralt així com el perquè aquest 2016, any del centenari, se celebra d'una manera especial. Un cop a Queralt, la Laia es perd i es troba l'oreneta, "la part simbòlica i màgica de la història", que li donarà les eines per poder retornar amb els seus avis. Segons Cortina, més enllà d'aquest vessant pedagògic referent a la història local, també s'ha intentat que ajudi "a fer reflexionar els més petits".

La impressió ha anat a càrrec de Gràfiques Muval de Solsona i se n'han editat 500 exemplars que es vendran a les llibreries de Berga i a la Cereria Sant Roc al preu de 15 euros. La presentació es farà aquest divendres a 2/4 de 9 del vespre a l'església de Sant Joan. A banda dels autors, hi haurà la participació de la Coral Xerics i la Coral infantil de Gósol. En acabar, a la plaça de Sant Joan hi haurà una vetllada musical amb Trini Mujal i Cristina Koch.