La celebració de la Patum extraordinària, de l'1 al 3 de setembre, i la manifestació de la Diada fan preveure un mes de setembre multitudinari a la capital del Berguedà. La primera gran cita serà la celebració de la seva festa per excel·lència, la Patum, que de forma extraordinària es farà per segon cop aquest any amb motiu de les festes del centenari de la coronació de la Mare de Déu de Queralt. El fet que la Patum Completa s'escaigui en dissabte, que només se'n faci una i amb molta gent jove encara de vacances, preocupa l'Ajuntament, que ja en l'edició d'aquest mes de maig va haver de tancar puntualment els accessos a la plaça de Sant Pere per evitar allaus de gent. Per tot plegat, la regidora de Patum, Mònica Garcia ha explicat que la ciutat ha reforçat la seguretat

En aquesta edició, la festa començarà el dijous 1 de setembre amb la Patum Infantil, el divendres 2 hi haurà els salts de Patum a les places del nucli antic, i el dissabte 3 la Patum de Lluïment al migdia i la Patum Completa al vespre. El fet que la Patum Completa s'escaigui en dissabte, que encara hi hagi molta gent de vacances i que només se'n faci una (per a les festes de Corpus se'n fan dues, el dijous i el diumenge) fan preveure una festa multitudinària.

La regidora de Patum, Mònica Garcia, ha explicat que enguany s'ha reforçat la seguretat a les entrades de la plaça de Sant Pere amb un control més exhaustiu de tot el què s'entra a la plaça. A més, Garcia no descarta que s'hagin de fer tancaments puntuals, com ja es va fer per primer cop en l'edició del passat mes de maig, «per tenir capacitat de desallotjar i evitar multituds de gent».

La regidora ha explicat que el tancament puntual de la plaça es decidirà en funció de la valoració dels patumaires, dels caps de colla de les comparses, però també des del balcó de l'Ajuntament, «des d'on es veu molt bé si hi ha zones travades i on la gent no es pot moure». «Ara per ara són criteris molt subjectius, però de moment no es poden objectivar més», ha puntualitzat la regidora. El cost d'aquesta Patum extraordinària s'eleva a 40.000 euros.